10 χρόνια μετά ποιος έχει κερδίσει από την 11η Σεπτεμβρίου;

Οι επιθέσεις κατά των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης και του Πενταγώνου έφεραν τη γέννηση μιας νέας εποχής; Έχει ο κόσμος αλλάξει, επειδή μια χούφτα τρομοκρατών κατάφερε να διαπράξει μια από τις πιο τολμηρές επιδρομές της σύγχρονης ιστορίας; Αν δει κάποιος τον αριθμό των δημοσιεύσεων για την επέτειο των 10 ετών , μπαίνει στον πειρασμό να το πιστέψει. Και όμως …

Αυτές οι επιθέσεις συγκλόνισαν την Αμερική, και οδήγησαν την αμερικανική στρατιωτική δύναμη να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των στρατιωτικών δαπανών στον κόσμο. Η ταχεία επιτυχία στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν επιβεβαιώσει την ανάλυση αυτή. Δέκα χρόνια αργότερα, «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος είχε ως στόχο να εξαλείψει όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων των κρατών που κατήγγειλε ως «ταραξίες» είναι μια αποτυχία, και η επιθετική ρητορική από την Ουάσιγκτον έχει μειωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσυρθούν από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας πίσω τους μια κατεστραμμένη χώρα με μια κυβέρνηση διαιρεμένη και διεφθαρμένη, να είναι πιο κοντά στην Τεχεράνη από την Ουάσιγκτον. Στο Αφγανιστάν, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, η άνοδος των Ταλιμπάν φαίνεται ακαταμάχητη, ενώ το Πακιστάν βυθίζεται σε κρίση. Όσον αφορά την Αλ Κάιντα, αν και ο ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν και πολλοί από τα ανώτερα στελέχη του σκοτώθηκαν, έχει εξαπλωθεί στη Βόρεια Αφρική, την Υεμένη, τη Νιγηρία, κ.ά..

Το τίμημα αυτών των πολέμων, κατά κύριο λόγο καταβλήθηκε από τους ανθρώπους που ήταν τα θύματα. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, νομιμοποιήθηκαν τα βασανιστήρια, οι απαγωγές,η παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων,οι στοχευμένες δολοφονίες, κλπ., Οι πρακτικές αυτές παραμένουν παρά την εκλογή του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως φαίνεται από την διατήρηση της φυλακής στο Γκουαντάναμο ή την απεριόριστη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.

Η τρομοκρατία έχει γίνει ένα άλλοθι για να δικαιολογηθούν κατασταλτικές πολιτικές .

Παρά την αραβική εξέγερση και την περιθωριοποίηση των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων , παρά την αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα η συζήτηση για την «ισλαμική απειλή» έχει διεισδύσει βαθιά στις κοινωνίες της Δύσης , αποσταθεροποιώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες και αναδεικνύοντας μια νέα ριζοσπαστική δεξιά.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι πόλεμοι που προκαλούνται από την Ουάσιγκτον έχουν κοστίσει πάρα πολλά χρήματα, μεταξύ 3000 και 5000 δισ. ευρώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν επιταχύνει την οικονομική κρίση (επίσης ευνοούν τα δώρα στις τράπεζες) και μείωσαν το περιθώριο παρέμβασης του κράτους. Και οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν λίγους οικονομικούς πόρους για να αναζωογονήσει την οικονομία τους και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, είναι εμφανής η παρακμή των Ηνωμένων Πολιτειών που τώρα είναι αντιμέτωπες με την άνοδο της Κίνας, της Ινδίας,της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, κλπ. Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν τελικά ένα βήμα σε αυτή την αλλαγή του κόσμου.

Alain Gresh-Le Monde Diplomatique