110 ετών γίνεται ο τελευταίος Αυστραλός βετεράνος του Α παγκοσμίου πολέμου – Τι απέγιναν οι άλλοι βετεράνοι;

Την Κυριακή που μας πέρασε στις 27 Φεβρουαρίου, πέθανε στις ΗΠΑ ο τελευταίος Αμερικάνος βετεράνος του Α παγκοσμίου πολέμου, ο Φράνκ Μπακλς. Αύριο, Πέμπτη 3 Μαρτίου στην Αυστραλία, ένας άλλος βετεράνος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ο Κλόντ “Τσακλς” Τσούλς, θα γιορτάσει τα 110α γενέθλια του και θα γίνει ο τελευταίος επιζήσας βετεράνος.
 
Ο Κλόντ, θα γιορτάσει στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας μαζί με τον γιο του, την κόρη του και τις οικογένειες τους. Ακόμη και σήμερα απολαμβάνει να πίνει χυμό μάνγκο να τρώει μους σοκολάτα.
Το ξέρω “ λέει ο γιος του,”ότι ο πατέρας μου είναι ο τελευταίος εν ζωή στρατιώτης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, αλλά πρέπει να σας πω, ότι είναι μια προσωπικότητα που μισεί τη βία και τον πόλεμο”
Ο Κλόντ, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1901. Σε ηλικία 15 ετών πήγε να καταταγεί στο Βρετανικό βασιλικό Ναυτικό δίνοντας ψεύτικα στοιχεία. Πολέμησε και όργωσε τις θάλασσες και 10 χρόνια αργότερα το 1926, μετανάστευσε στην Αυστραλία.
Και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τον βρήκε στη θάλασσα να μάχεται τους Ιάπωνες, σαν αξιωματικός του Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, αυτή τη φορά.

Ο γιος του Κλοντ ο Άντριαν μιλάει για τον πατέρα του: «Είναι τυφλός και κουφός, αλλά είμαστε πολύ κοντά του. Τού μιλάμε πολύ δυνατά και μας καταλαβαίνει. Ακόμη μας αναγνωρίζει. Δεν νομίζω ότι έχει χάσει τα λογικά του, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ΄ότι εγώ ή εσείς». Ο γιος του Κλόντ είναι σήμερα 76 ετών…


Ο Τσουλς είναι από την Κυριακή ο τελευταίος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το θάνατο σε ηλικία 110 ετών του Φρανκ Μπακλς, του τελευταίου Αμερικανού βετεράνου στον ίδιο πόλεμο (1914-1918) ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ψευδή ημερομηνία γέννησης για να καταταγεί το 1917.

Οι βετεράνοι του Α παγκοσμίου πολέμου σιγά σιγά αποβιώνουν. Ο Βρετανός βετεράνος Χένρι ‘Αλιγχαμ, πέθανε το 2009 σε ηλικία 113 ετών. Ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης, ο ‘Ερικ Κάστνερ πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2008 σε ηλικία 107 ετών. Ο τελευταίος Γάλλος πολεμιστής, ο Λαζάρ Ποντιτσελί, πέθανε στις 12 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 110 ετών. Ο Ντελφίνο Μπορόνι ο τελευταίος Ιταλός επιζήσας πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 2008 σε ηλικία 110 χρονών.

«Είναι πλέον διάσημος, καθώς όλοι οι άλλοι πέθαναν», συνεχίζει ο ‘Αντριαν Τσουλς. «Απεχθανόταν τον πόλεμο. Ο πόλεμος ήταν γι αυτόν ένα βιοποριστικό επάγγελμα, ήταν η δουλειά του». «Τού δίδαξαν στο πολεμικό ναυτικό ότι οι Γερμανοί ήταν τέρατα, ένας φρικτός λαός, ωστόσο λίγο αργότερα θα συνειδητοποιούσε ότι όλοι ήταν ακριβώς ίδιοι, ακόμη και οι νέοι».