110 χρόνια φυλακή σε μέλη του UCK.

Το τμήμα για τα εγκλήματα πολέμου του ανωτάτου δικαστηρίου της Σερβίας καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 101 ετών εννέα πρώην μέλη του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). 

   

Οι καταδικασθέντες ήταν όλοι μέλη της “ομάδας του Γκνίλαν” που δρούσε στο νοτιοανατολικό Κόσοβο. 

   

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το βίαιο θάνατο 80 Σέρβων και άλλων μη Αλβανών, για την παράνομη κράτηση και το βασανισμό 153 πολιτών, σερβικής εθνότητας, όπως επίσης και για τις καταστροφές σερβικών περιουσιών. Τα εγκλήματα αυτά διεπράχθησαν το 1999 από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων τον Ιούνιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

   

Οι καταδικασθέντες συνελήφθησαν το 2008 στην πόλη Πρέσεβο, στη νότια Σερβία. Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονταν και άλλοι οχτώ κατηγορούμενοι, οι οποίοι ωστόσο διαφεύγουν τη σύλληψη και οι σερβικές αρχές υποθέτουν ότι βρίσκονται στο Κόσοβο. 

   

Η «ομάδα του Γκνίλαν» μετά την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο προχώρησε σε εκτεταμένες διώξεις Σέρβων στην πόλη του Γκνίλανε, διαπράττοντας ανατριχιαστικά εγκλήματα. Λεηλασίες, πυρπολήσεις σερβικών σπιτιών και δημόσια βασανιστήρια μεσαιωνικού τύπου ήταν οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του UCK στο Γκνίλανε για να εκφοβίσουν το σερβικό πληθυσμό. Η τακτική αυτή οδήγησε στην πλήρη εθνική εκκαθάριση της ευρύτερης περιοχής. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι στο δήμο του Γκνίλανε, από τους 16.000 Σέρβους που ζούσαν το 1999, σήμερα απέμειναν 110 Σέρβοι.