1300 ευρώ σε κάθε λαθρομετανάστη που δέχεται να επιστρέψει στη χώρα του.

Μια διαχρονικη παρουσιαση του θεματος της λαθρομεταναστευσης στην Ελλαδα εκανε με συνεντευξη του σε εκπομπη του τουρκικου  τηλεοπτικό δίκτυου TRT Türk ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θανος Ντόκος. Εκει,ανάμεσα σε άλλα στοιχεια του ρεπορταζ, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το ποσό των 1300 Ευρώ για εθελοντές μετανάστες που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους- εξοδα και  χρημα τα για την επανεγκατασταση. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το τέλος Ιανουαρίου με σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας σε αυτούς που εθελοντικά θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
 
 Ο κ.Θ. Ντόκος σημείωσε ότι στις αρχές του 1990, την μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών αποτελούσαν οι Αλβανοί, αλλά η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με αυτούς διότι μάθανε εύκολα τη γλώσσα και ενταχθήκανε στην ελληνική κοινωνία.

Ο τρόπος ζωής τους έμοιαζε μ’ αυτόν των ελλήνων. Μετά το 2000, οι μετανάστες άρχισαν να έρχονται από ασιατικές και αφρικανικές χώρες, άλλοι για οικονομικούς λόγους κι άλλοι λόγω της πολιτικής κατάστασης των χωρών τους, δηλαδή το έσκασαν από τους πολέμους κ.λ.π.

Αυτή η ομάδα μεταναστών δυστυχώς δυσκολεύεται να ενταχθεί στον δυτικό τρόπο ζωής. Περισσότεροι είναι άνευ παιδείας και γνώσεων και πάρα πολύ φτωχοί. Είναι πολύ δύσκολο επίσης να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα, που κυμαίνεται από 500 χιλιάδες ως 1 εκατομμύριο, αριθμός που ξεπερνά το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση και ο λαός ανησυχούν για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με αυτά που δηλώνει ο κ. Ντόκος, είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος αυτό. Η Ελλάδα έχει περιορισμένους πόρους για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο βάρος και δεν αντέχει πλέον. Κάποιοι έλληνες πιστεύουν ότι η αιτία της ανεργίας στην Ελλάδα οφείλεται στους μετανάστες. Σε περίπτωση που 1 εκατομμύριο μετανάστες εγκαταλείψουν τη χώρα θα παύσει να υπάρχει ανεργία. Οι παλιοί μετανάστες, τονίζει ο κ. Ντόκος συμβάλλανε στην ελληνική οικονομία, με χαμηλό κόστος εργασίας, δίχως ασφάληση και κάνοντας δουλειές που δεν έκαναν οι έλληνες. Η Ελλάδα αυτούς τους μετανάστες τους νομιμοποίησε και αυτή τη στιγμή πληρώνουν τις εισφορές τους στα ταμεία κ.λ.π.
 
Αντίθετα οι νέοι μετανάστες επιβαρύνουν της ελληνική οικονομία, π.χ. ο αριθμός των ξενώνων δεν αρκεί, επωφελούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν προβλήματα υγείας διότι μεταφέρουν αρρώστιες που έχουν εξαλειφθεί στην Ευρώπη από τις χώρες τους. Τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα στην παιδεία, πράγμα πολύ καλό αλλά τα έξοδα αυτά είναι ανυπολόγιστα.

Ο αριθμός αυτών των παιδιών αυξάνεται και τα ελληνόπουλα δυσκολεύονται να εκπαιδευτούν με παιδιά που δεν γνωρίζουν καθόλου την ελληνική γλώσσα.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕ, το προσπαθούν να βρουν τρόπους για την παράνομη μετανάστευση. Οι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Αλγερία καταλαμβάνουν το 80% των μεταναστών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕ ξεκίνησαν ένα ειδικό πρόγραμμα, του οποίου το 75% θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ, να καταβληθεί το ποσό των 1300 Ευρώ στους εθελοντές που θα ζητήσουν να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Ο κ.Θανος  Ντόκος στο σημείο αυτό σημειώνει ότι υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα στο θέμα αυτό:

-Το πρώτο είναι το κόστος για την επιστροφή, το οποίο περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια του μετανάστη και του αστυνομικού που τον συνοδεύει και είναι πάνω από 1000 Ευρώ, συν 300 Ευρώ θα καταβάλλεται σε κάθε εθελοντή για να ξεκινήσει τη ζωή του εκ νέου.

-Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι, η άρνηση να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Διότι στις χώρες αυτές, μαζεύεται καμία φορά όλο το χωριό για να συγκεντρώσει το ποσό των 8000 Ευρώ που καταβάλουν στους λαθρεμπόρους. Το άτομο αυτό θα εργάζεται στο εξωτερικό με σκοπό τη συντήρηση όλων με τα λεφτά που θα κερδίζει. Για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους.