150% αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

 Ο γερμανικός στρατός καταγράφει μια σημαντική αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν, ενώ οι επιθέσεις με μικρού διαμετρήματος όπλα ή ρουκέτες έχουν μειωθεί ελαφρά, δήλωσε ο επικεφαλής τους χθες.

   

Οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 150% εφέτος, δήλωσε ο υποστράτηγος Μάρκους Κνάιπ, διοικητής των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στην διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ στη χώρα. Οι επιθέσεις με όπλα ή ρουκέτες έχουν μειωθεί κατά περίπου 10 ως 15%, πρόσθεσε.

   

Ο Μεζιέρ, στο τρίτο του ταξίδι στο Αφγανιστάν αφότου ανέλαβε υπουργός Άμυνας, ακολούθησε ένα δρομολόγιο που διέφερε από το σύνηθες πρόγραμμα των ξένων πολιτικών, επισκεπτόμενος τις πόλεις Μειμανέχ, Χαζράτ-ι-Σολτάν και Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βορρά.

   

Οι μονάδες του στρατού της Νορβηγίας στην Μειμανέχ έδειξαν στον ντε Μεζιέρ χάρτες που καταγράφουν τις κινήσεις ανταρτών στην επαρχία από το 2006. «Άσχημα νέα», είπε ο γερμανός υπουργός Άμυνας.

   

Ο Κνάιπ αντίθετα χαρακτήρισε τη συνολική κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια «σημαντικά καλύτερη» για το Μπούντεσβερ (το γερμανικό στρατό) από ό,τι το 2010. Είπε ότι μόλις το 3% των επεισοδίων βίας σημειώθηκαν στο βορρά, όπου η γερμανική δύναμη που συμμετέχει στην αποστολή υπό το NATO στο Αφγανιστάν έχει τη γενική διοίκηση.

   

Ο υποστράτηγος — ο οποίος υπήρξε κι ο ίδιος στόχος μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας τον Ιούνιο — είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι παγίδες με στόχο στρατιώτες. Ανέφερε ότι οι γερμανοί στρατιωτικοί ανακαλύπτουν και εξουδετερώνουν περίπου 60% των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, από 40% ως πρότινος.

   

Τους επόμενους μήνες ο Ντε Μεζιέρ καλείται να προετοιμάσει την αποχώρηση του Μπούντεσβερ από το βόρειο Αφγανιστάν σε συνεργασία με τους εταίρους της Γερμανίας στο NATO. Το Βερολίνο αναμένει ακόμα από τις ΗΠΑ να αποφασίσουν πόσοι στρατιώτες μπορούν να αποχωρήσουν από το βορρά. Κατόπιν οι 18 χώρες που διατηρούν δυνάμεις εκεί πρέπει να συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η κυβέρνηση και η βουλή θα ψηφίσουν σχετικά.

   

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία τάσσεται στη συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ της άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων της χώρας από το Αφγανιστάν.