15 νεκροί στο Πακιστάν,από επίθεση UAV

 Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε νωρίς το πρωί έξι πυραύλους στο Βόρειο Ουαζιριστάν, το προπύργιο της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 αντάρτες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

  

  Οι πύραυλοι έπληξαν ένα κτίριο το οποίο οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν ως κέντρο εκπαίδευσης και ένα αυτοκίνητο στο χωριό Γκουλάμ Χαν, που βρίσκεται 15 χλμ. βόρεια της πόλης Μιρανσάχ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. 

    Ορισμένοι από τους ένοπλους ήταν πεζοί. Μόλις είχαν επιστρέψει από το Αφγανιστάν όταν επλήγησαν από τους πυραύλους, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

  

  Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν συνήθως τις επιδρομές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά μόνο οι αμερικανικές δυνάμεις και η CIA πραγματοποιούν επιχειρήσεις με τέτοιου είδους αεροσκάφη στην περιοχή.

    Το Βόρειο Ουαζιριστάν είναι το κύριο καταφύγιο των πακιστανών εξτρεμιστών και προπύργιο των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν που πολεμούν τις αφγανικές και τις δυτικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά των συνόρων. 

   
Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή αυτή τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον ζητεί πολύ καιρό τώρα από το Πακιστάν να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ουαζιριστάν αλλά το Ισλαμαμπάντ το αποφεύγει, λέγοντας ότι χρειάζεται να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του πριν ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

  

  Η περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν είναι επίσης το προπύργιο του δικτύου Χακάνι, το οποίο εμπλέκεται σε αρκετές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, όπως η επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά πράκτορες της το Δεκέμβριο του 2009 στη νοτιοανατολική πόλη Χοστ.

    Ο αριθμός των επιδρομών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες έχει φθάσει τις σαράντα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 220 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ισλαμιστές αντάρτες, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

    Το Πακιστάν επίσημα καταδικάζει τις ρίψεις πυραύλων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες τροφοδοτούν ένα ισχυρό αντι-αμερικανικό αίσθημα στο έδαφός του, καταγγέλλοντας προσβολή στην κυριαρχία του. Ωστόσο τα πακιστανικά και τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν συχνά λόγο για μια μυστική συμφωνία μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον που επιτρέπει τις επιθέσεις.