17 νεκροί από βομβαρδισμούς σε Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ το Σάββατο είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 ύποπτοι ως εξτρεμιστές και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι στην περιοχή των φυλών στο Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

   

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, ημιαυτόνομη περιοχή όπου ζουν φυλές, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, από όπου Ταλιμπάν και μέλη της αλ Κάιντα εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων υπό την διοίκηση του NATO στο Αφγανιστάν.

   

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν δήλωσε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του ότι μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος έριξε δύο πυραύλους σε κτίριο και δύο σε όχημα στην περιοχή Μαντιχέλ, 15 χλμ. βόρεια μιας από τις κυριότερες πόλεις στην περιοχή, την Μιρ Άλι, το πρωί του Σαββάτου.

   

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καθεμιά από τις επιθέσεις ενώ πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση στο κτίριο. Τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε όχημα στην κοντινή περιοχή Γκορ Γκούστι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις ακόμα άνθρωποι.

   

Περίπου μια ώρα αργότερα, όταν όχημα που μετέφερε υπόπτους ως μαχητές των Ταλιμπάν έφθασε στο κτίριο που είχε πληγεί για να προσφερθεί βοήθεια στους τραυματίες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον του σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους.

   

Το απόγευμα, μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον οχήματος στην περιοχή Μπόγια στο Βόρειο Ουαζιριστάν. «Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και δύο τραυματίστηκαν», είπε άλλος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν επίσης υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

   

Ήταν η τέταρτη επίθεση από UAVs την Πρωτοχρονιά, και η πέμπτη μέσα σε 24 ώρες. Πέντε φερόμενοι ως Ταλιμπάν είχαν σκοτωθεί την Παρασκευή το απόγευμα, όταν δύο πύραυλοι έπληξαν ένα όχημα στην ίδια περιοχή. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν υποστήριξαν ότι οι μαχητές επέστρεφαν από επίθεση σε σημείο ελέγχου στην κοντινή επαρχία Χοστ, στο Αφγανιστάν.

   

Οι ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιάσει τις αεροπορικές επιθέσεις στο Βόρειο Ουαζιριστάν καθώς το Πακιστάν διστάζει να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση εναντίον των εξτρεμιστών. Στην περιοχή σημειώθηκαν οι περισσότερες από τις τουλάχιστον 118 επιθέσεις των UAVs στις περιοχές των φυλών το 2010. Περίπου 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις αυτές. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών διατείνονται ότι στην πλειοψηφία τους ήταν μαχητές, αλλά η επαλήθευση των ισχυρισμών τους είναι σχεδόν αδύνατη καθώς η περιοχή παραμένει σχεδόν απόλυτα απροσπέλαστη για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.