26 Δεκεμβρίου 1991.Η τελευταία υποστολή της Σοβιετικής σημαίας ,το τέλος ενός ένδοξου στρατού

Δύο χρόνια νωρίτερα, το πιο κυρίαρχο σύμβολο του σιδηρού παραπετάσματος που χώριζε τη Δύση από το σοβιετικό μπλοκ – το τείχος του Βερολίνου – είχε πέσει δραματικά.Την ίδια στιγμή, επαναστάσεις εντός και εκτός Σοβιετικής Ένωσης οδηγούσαν στο τέλος των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη.Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης ,ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε επικεντρωθεί στην προσπάθεια οικονομικών μεταρρυθμίσεων ,προσπαθώντας να ανατρέψει τη πορεία προς το τέλος.Δεν τα κατάφερε.25 Δεκεμβρίου 1991,ουσιαστικά ήρθε το τέλος.

Μέχρι τα τέλη του 1991, 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης είχαν κερδίσει την ανεξαρτησία τους.

Στις 22 Δεκεμβρίου,εκπρόσωποι από τις τρεις μεγαλύτερες κυβερνήσεις σοβιετικών δημοκρατιών συναντήθηκαν κρυφά και αποφάσισαν να διαλύσουν την Ένωση. Δύο ημέρες αργότερα, επικαλούμενη την απόφαση αυτή, ο Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης. Στις 25 Δεκεμβρίου η Κόκκινη σοβιετική σημαία υψώθηκε για τελευταία φορά στη Μόσχα και σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με τη Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και ο θρυλικός Κόκκινος Στρατός. Ένας ένδοξος στρατός που είχε “γεννηθεί” στις 23 Φεβρουαρίου 1918 και είχε σφραγίσει με τις νίκες του το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πρώτο  βίντεο η παρέλαση του Κόκκινου Στρατού το 1990. Και στο δεύτερο,η ιστορική στιγμή της τελευταίας υποστολής της Σοβιετικής σημαίας από το Κρεμλίνο στις 26 Δεκεμβρίου 1991


Η ΥΠΟΣΤΟΛΗ