30 δύσκολα χιλιόμετρα χωρίζουν τους εξεγερμένους από τη Τρίπολη.

Η «εξέγερση της Τρίπολης» άρχισε και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται «σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο», δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

»Βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο σ’ αυτή την απελπισμένη αναζήτηση του λιβυκού λαού για ελευθερία», δήλωσε ο Μπερτ.

»Είναι δύσκολο απ’ αυτή την απόσταση να εκτιμήσει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά, όμως είναι σαφές πως υπάρχει μια εξέγερση στην Τρίπολη, κάτι που αναμενόταν να συμβεί από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι οι προσπάθειες έξω από την πρωτεύουσα τους επιτρέπουν να ξεσηκωθούν κατά του καθεστώτος χωρίς να διατρέξουν υπερβολικό κίνδυνο», σχολίασε ο υφυπουργός.

«Όμως ουδείς γνωρίζει πόσο δύσκολο θα είναι αυτό, σε ποιο βαθμό οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις είναι εδραιωμένες στην περιοχή ή πόσο καιρό θα πάρει για να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε το τέλος και ότι πρέπει, όπως μερικοί υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι, να αποστατήσουν».

Ο υφυπουργός δήλωσε πως ο διεθνής συνασπισμός, σε συντονισμό με τη λιβυκή αντιπολίτευση, «ετοιμάζεται για διάφορα σενάρια και διεξάγονται πολλές προετοιμασίες, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί επιτόπου».

»Τα Ηνωμένα Έθνη διαχειρίστηκαν όλες τις διαπραγματεύσεις με τον Καντάφι για μια ενδεχόμενη αποχώρησή του, όμως δεν πιστεύω ότι διεξάγονται συνομιλίες στο στάδιο αυτό … Δεν γνωρίζω να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια αποχώρηση του Καντάφι ή για οτιδήποτε παρόμοιο αυτή τη στιγμή», είπε ακόμη ο Μπερτ.