36 F-16 αγοράζει το Ιράκ.

Ο αμερικανός ναύαρχος Μάικ Μάλεν επισκέφθηκε το βόρειο Ιράκ, επίσκεψη η οποία γίνεται μερικούς μήνες πριν τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από τη χώρα.

   

Ο ναύαρχος, που ολοκλήρωσε μια διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, έφθασε αεροπορικώς στην Μοσούλη, 350 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο υπολοχαγός Τζόζεφ Λάριου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν 47.000 στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι πρόκειται να αποχωρήσουν στα τέλη της χρονιάς, όπως ορίζει η διμερής συμφωνία που είχαν συνάψει το Νοέμβριο του 2008 η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον.

   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει να παραμείνει μια δύναμη στη χώρα και πιέζουν τις ιρακινές αρχές να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

   

Η επίσκεψη του ναυάρχου σημειώνεται μετά την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ Στιούαρτ Μπάουεν, στην οποία διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κατάσταση από πλευράς ασφάλειας έχει επιδεινωθεί.

   

Καταγράφεται επίσης δύο ημέρες αφότου ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αγορά 36 μαχητικών τύπου F-16 από τις ΗΠΑ, διπλασιάζοντας τον αρχικό αριθμό που σχεδίαζε να αγοράσει η Βαγδάτη.

   

Επί των ημερών του Σαντάμ Χουσέιν η ιρακινή πολεμική αεροπορία ήταν από τις ισχυρότερες στην περιοχή καθώς διέθετε εκατοντάδες, κυρίως σοβιετικά, μαχητικά. Ο ιρακινός στρατός διαλύθηκε μετά την αποπομπή του πρώην δικτάτορα μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων στη χώρα το 2003.