F-22: «Μυστήριο» με scramble των stealth μαχητικών για άγνωστο «στόχο»

«Μυστήριο» παραμένει η άμεση απογείωση δύο stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-22 Raptor, την περασμένη Κυριακή στις 16:00 τοπική ώρα, από την αεροπορική βάση της Χαβάης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της USAF να μην δίνουν πληροφορίες για το περιστατικό, παρά το γεγονός ότι εξέδιδαν συνοπτικές ανακοινώσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως σε αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δόθηκε εντολή για scramble ενός ζεύγους μαχητικών F-22 από την βάση «Joint Base Pearl Harbor-Hickam»  ενώ αργότερα ένα αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού τύπου KC-135 απογειώθηκε για να τα υποστηρίξει, ενισχύοντας ακόμα τις «υποψίες» για το τι μπορεί να συνέβη.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια «παράτυπη περιπολία» την οποία αιτήθηκε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA), δηλαδή η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ με αφορμή ένα «περιστατικό», για το οποίο όμως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, πληροφορίες ή κάποια διευκρίνιση, ωστόσο θα ήταν αρκετά σοβαρό, ώστε να στραφούν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και στα πανίσχυρα μαχητικά F-22, τα οποία ήταν σε ετοιμότητα.

Η ύποπτη «μυστικοπάθεια»

Αυτό οφείλεται στο ότι το ζεύγος που απογειώθηκε ανήκει στην 154η Πτέρυγα Μάχης, η οποία έχει ως κύρια αποστολή να εκτελεί άμεσα αναχαιτίσει και περιπολίες, ανταποκρινόμενη στους «συναγερμούς» με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22, τα οποία όχι μόνο είναι πλήρως εξοπλισμένα, αλλά είναι διαρκώς standby για scramble, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι, η μυστικοπάθεια τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όσο και της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας για το τι συνέβη και οδήγησε στην απογείωση των δύο μαχητικών F-22, προβληματίζει, καθώς όπως προαναφέρθηκε, σε παρόμοιες περιστάσεις, όπως σε αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών, οι υπηρεσίες αυτές εκδίδουν ανακοινώσεις όπου αναφέρουν εκτενώς λεπτομέρειες για αυτά τα γεγονότα. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ως εκ τούτου να μην είναι δυνατή μια αναλυτική αναφορά των πληροφοριών και των δεδομένων γύρω από το περιστατικό.

Η δήλωση που δεν λέει τίποτα

Η μόνη δήλωση που έγινε γνωστή αναφέρει ότι: «Η διοίκηση της αεροπορικής βάσης Hickam της USAF τονίζει ότι η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ζήτησε από την Αμερικανική Ινδο-Ειρηνική Διοίκηση (Indo-Pacific Command) να διεξάγει μια παράτυπη περιπολία και η κατάσταση να επιλύθηκε,  με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη βάση τα μαχητικά F-22 αλλά και το αεροσκάφος KC-135. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιστατικό».

Σαφώς, λόγω της στρατηγικής σημασίας και θέσης που έχει η Χαβάη, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν παρουσία στον Ειρηνικό. Ωστόσο, η απομακρυσμένη τοποθεσία της, καθιστά ακόμη και τις περιπολίες μεγάλης εμβέλειας, μια απαιτητική αποστολή, την οποία μπορούν να φέρουν εις πέρας τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, καθώς τα αντίστοιχα κινεζικά επιχειρούν τα τελευταία χρόνια πιο ανατολικά. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι να δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες, νέες πληροφορίες και στοιχεία για το «μυστηριώδες» scramble.

Πηγή: The Drive / Φωτογραφίες USAF