711 νεκροί στρατιώτες το 2010 στο Αφγανιστάν.

Δύο ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Σάββατο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοινωθέν των συμμαχικών δυνάμεων, που επιβεβαίωσε τις πρώτες απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων υπό την ηγεσία του NATO στο Αφγανιστάν το 2011–ο περυσινός απολογισμός, των 711 νεκρών–σύμφωνα με το ανεξάρτητο iCasualties–ήταν ο βαρύτερος από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2011.

   

«Ένας στρατιώτης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) σκοτώθηκε μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο νότιο Αφγανιστάν σήμερα», ανέφερε ανακοινωθέν της Δύναμης, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες όπως συνηθίζεται.

    Αργότερα, εξέδωσε δεύτερο ανακοινωθέν το οποίο ανέφερε πως άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε «μετά από επίθεση ανταρτών.» Ο θάνατος αυτός σημειώθηκε επίσης στο νότιο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός και ευκολία μετακίνησης.

   

Στο Αφγανιστάν σήμερα βρίσκονται περίπου 140.000 ξένοι στρατιώτες που πολεμούν τους Ταλιμπάν, με τα δύο τρίτα περίπου να ανήκουν στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ.

    Μια περιορισμένη, υπό όρους αποχώρηση των ξένων δυνάμεων αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο του 2011 ενώ η μεταφορά της ευθύνης για την ασφάλεια στις Αφγανικές δυνάμεις προβλέπεται να γίνει το 2014, χωρίς όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό να θεωρείται απόλυτα δεσμευτικό.