75 οι νεκροί από βόμβες στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 75 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν, από σειρά εκρήξεων -περίπου 13- παγιδευμένων οχημάτων, αλλά και βομβών τοποθετημένων παράπλευρα οδοστρώματος, καθώς και από επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν, χθες, σε σιιτικές, κυρίως, συνοικίες, σε ολόκληρη τη Βαγδάτη.
Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, όμως ο συντονισμός των εκρήξεων, η πολυπλοκότητα της επιχείρησης και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά κύριο λόγο, σε περιοχές όπου κυριαρχεί το σιιτικό στοιχείο, παραπέμπουν σε Σουνίτες εξτρεμιστές της «AL QAEDA».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων Ασφαλείας της Βαγδάτης, υποστράτηγος Qassim Al Moussawi, δήλωσε, χθες, ότι οι δράστες της επίθεσης σε Καθολική Εκκλησία της ιρακινής πρωτεύουσας, ήταν 10 στον αριθμό, εκ των οποίων οι 5 ήταν βομβιστές αυτοκτονίας. Προσέθεσε, επίσης, ότι η επίθεση ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη, ότι οι ένοπλοι διέθεταν πλαστές ταυτότητες, πλαστά επίσημα έγγραφα, και ήταν ενδεδυμένοι με στολές σαν αυτές που φορούν οι άνδρες των ιδιωτικών εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
Παράλληλα με τις ανωτέρω εξελίξεις, δημοσίευμα της WASHINGTON TIMES αναφέρει ότι, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η Κυβέρνηση του Β. ΟΒΑΜΑ ενδεχομένως να υπερεκτιμά την αποτελεσματικότητα της δράσης των Αμερικανών διπλωματών, όσον αφορά τον περιορισμό της εθνοτικής και της σεκταριστικής έντασης, που επικρατεί στο Ιράκ χωρίς την παράλληλη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων.
Ως εκ τούτου, η έκθεση αυτή εγείρει νέες ανησυχίες ενόψει και της προγραμματισμένης αποχώρησης των αμερικανικών Δυνάμεων από το Ιράκ, τον επόμενο χρόνο, οι οποίες αφορούν, όχι μόνο το κατά πόσο θα είναι δυνατή η διατήρηση των στρατιωτικών επιτυχιών σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και το ζήτημα της επαρκούς προστασίας της διπλωματικής αντιπροσωπείας που θα παραμείνει στη χώρα, από την εξτρεμιστική βία.