ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Μετά τον Μουμπάρακ και ο στρατός υπό λαϊκή αμφισβήτηση.

Ένας blogger φυλακίστηκε πρόσφατα για «προσβολή του στρατού.» Ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και δικηγόροι λένε ότι χιλιάδες άτομα έχουν συλληφθεί και δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια τους τελευταίους δύο μήνες. Διαδηλωτές έχουν βασανιστεί και ακτιβίστριες έχουν υποβληθεί στα λεγόμενα τεστ παρθενίας!

Θυμωμένοι με το στρατιωτικό καθεστώς και τους κυβερνήτες της Αιγύπτου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Παρασκευή στην Πλατεία Tahrir σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την ημέρα της πτώσης του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου. Η διαμαρτυρία είχε τον τίτλο: «Παρασκευή Προειδοποίηση».

Δεδομένου ότι ο στρατός ανέλαβε τον άμεσο έλεγχο, μετά τον Μουμπάρακ αναγκάστηκε να ασκήσει εξουσία και έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση. Κανείς δεν τον βλέπει ως υπερασπιστή της επανάστασης που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σ΄ ένα δημοκρατικό μέλλον.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το στρατό, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι δεν θα παραμείνουν ήσυχοι», δήλωσε ο Νεβινέ Μπακίρ, 42 ετών, καθώς μπήκε στην πλατεία για τη διαδήλωση. «Αυτή είναι μια επανάσταση».

επικριτές Η στρατιωτική πούμε ότι είναι είτε απρόθυμη ή ανίκανη να ανοίξει μια εποχή πραγματικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης, ένα τέλος στη διαφθορά και την κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών της αστυνομίας.

Ο blogger, M. Ναμπίλ,αντιμετωπίζει δίκη και πιθανόν τριετή φυλάκιση γιατί έγραψε: «Η επανάσταση έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να ξεφορτωθεί τον δικτάτορα, αλλά η δικτατορία εξακολουθεί να υπάρχει.»

» Δεν ήταν προετοιμασμένοι οι στρατιωτικοί γι΄ αυτή την αποστολή «, δήλωσε ο Ναμπίλ Φουάντ, ένας απόστρατος στρατηγός και καθηγητής στρατηγικών μελετών. «Ο στρατός ανέλαβε ξαφνικά αυτή την αποστολή, και ήταν ακόμα πιο περίπλοκη από την απουσία της αστυνομίας.»

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Tahrir την Παρασκευή σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, μπορεί να συμμερίζονται την άποψη του κ. Ναμπίλ, ο blogger που συνελλήφθη, αλλά και πολλοί άλλοι διαπιστώνουν μια μεγάλη αλλαγή στη στάση του στρατού.

«Η άποψή μου είναι ότι το Στρατιωτικό Συμβούλιο είναι υποστηρικτής του παλαιού καθεστώτος», δήλωσε ο Sayyid Hozayen, 51 ετών, ένας επιχειρηματίας που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση. «Ήταν ένα μέρος του, έτσι ώστε τώρα να το υπερασπίζονται με όποιο τρόπο μπορούν.»

«Νομίζω ότι είναι ανίκανοι να κατανοήσουν το βαθμό στον οποίο η επανάσταση θέλει να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα», δήλωσε ο Μουσταφά Καμέλ el-Sayyid, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. «Γι ‘αυτούς,η απομάκρυνση του Προέδρου ήταν αρκετή.»

«Μιλάτε για τους ανθρώπους που περνούσαν πολύ χρόνο με τον πρόεδρο, που υπηρετούσαν δίπλα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν αναπτύξει μια ανθρώπινη σχέση με τα χρόνια,» δήλωσε ο Dr Khalid Sorur, απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε για 30 χρόνια και ήταν προϊστάμενος το του ιατρικού σώματος. «Δεν είναι πολιτικοί, και τώρα έχουν πολλά πολιτικά καθήκοντα και δεν ξέρουν πώς να κάνουν αυτή τη δουλειά.»

NEW YORK TIMES