ΑΝΑΚΩΧΗ ση Λιβύη προτείνει ο Καντάφι.

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι παρουσιάστηκε ξανά, έτοιμος να διατάξει παύση των εχθροπραξιών από τις δυνάμεις, του αρκεί το ίδιο να πράξουν και οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή το ΝΑΤΟ, αλλά και οι δυνάμεις των ανταρτών.

   

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Λιβύης τα χαράματα του Σαββάτου, ο Καντάφι είπε ότι » Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά «.

   

» Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα «, ανέφερε ο ηγέτης της Λιβύης.

   

Παράλληλα όμως ο Μουαμάρ Καντάφι δεν παρέλειψε να στείλει ξανά ένα μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνή παράγοντα, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από την ίδια του τη χώρα.

   

» Δεν φεύγω «, είπε στους συμπατριώτες του στη ζωντανή τηλεοπτική του εμφάνιση τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου και προσέθεσε » κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν «.

   

Πάντως ο Καντάφι επιχείρησε έναν ακόμα διπλωματικό ελιγμό προσκαλώντας άμεσα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπαραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας στη Λιβύη.

   

» Εμείς δεν τους επιτεθήκαμε, ούτε διασχίσαμε τη θάλασα, γιατί τότε μας επιτίθενται «, επεσήμανε ο Λίβυος ηγέτης που αφού κάλεσε τις χώρες της συμμαχίας σε διαπραγματεύσεις, » έκλεισε το μάτι » στις δυτικές κυβερνήσεις λέγοντας ότι αν είναι το πετρέλαιο που τους ενδιαφέρει τότε είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου. 



Η κυβέρνηση της Λιβύης στέλνει διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική για να ζητήσει να αναληφθεί πρωτοβουλία που θα δώσει τέλος στην πολεμική ανάφλεξη, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Τρίπολη.

   

» Είμαστε οι μόνοι που δεν μας τρομάζει η ειρήνευση «, είπε στους δημοσιογράφους ο Μούσα Ιμπραίμ, που επανέλαβε ότι ο στρατός της Λιβύης δεν παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Τυνησίας, ούτε ήρθε σε εχθροπραξία με τον στρατό της, ενώ απέφυγε να απαντήσει στους ισχυρισμούς αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος υπονομεύουν με διάνοιξη σηράγγων και εκρηκτικά το λιμάνι της Μιζουράτα ώστε να αποκλείσουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω αυτού, στους πολιορκημένους κατοίκους της πόλης.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΒΙΑ

Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι άνοιξαν πυρ αργά τη νύχτα της Παρασκευής κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη, στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εκδήλωση αντίθεσης κατά του καθεστώτος μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας εδώ και πολλές εβδομάδες, όπως ισχυρίζονται πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αναφορές στελεχών του Ενδιάμεσου Μεταβατικού Εθνικού Μετώπου.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Σουκ αλ-Τζουμάα και Ταχιούρα της Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών που διαρκούν οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των ανταρτών και τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι,οι πολέμιοι του καθεστώτος εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, ενώ ο φόβος αποτρέπει τους κατοίκους από το να βγουν στους δρόμους, εδώ και εβδομάδες.