Αίγυπτος:Ο αντιφατικός ρόλος του στρατού. Η Σαββούλα Λιάτσου,μεταδίδει.

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*

Ακούγεται παράδοξο . Στην Αίγυπτο όλοι μοιάζουν να ελπίζουν στο στρατό τουλάχιστον μέχρι να φανεί ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Τα μηνύματα sms που έστειλαν χθες οι στρατιωτικές αρχές της Αλεξάνδρειας στα κινητά τηλέφωνα ξένων κυρίως πολιτών που ζουν στη πόλη ήταν ανακουφιστικά. «Σταθείτε πλάϊ μας,για να σώσουμε τη χώρα»,έγραφαν.

Όλοι στην Αίγυπτο,ελπίζουν στο στρατό και στη στάση που θα κρατήσει μέχρι την οριστική λύση. Οι εξεγερμένοι πολίτες αγκαλιάζουν και φιλάνε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς των στρατευμάτων του καθεστώτος που προσπαθούν να ρίξουν!

Ο στρατός στην Αίγυπτο ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Είναι ο στρατιωτικός βραχίονας του καθεστώτος που προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία και από την άλλη οι πολίτες ακόμη τον βλέπουν σαν το μοναδικό θεσμό που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και τάξη. Δύσκολη αποστολή.

Η εκτίμηση που τρέφουν οι αιγύπτιοι πολίτες για τις Ένοπλες Δυνάμεις τους δεν είναι τυχαία. Νάσερ,Σαντάτ,Μουμπάρακ,οι τρεις τελευταίοι Πρόεδροι,προέρχονταν από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων και της μυστικής αστυνομίας αντιμετωπίζεται σχεδόν απ΄ όλους στην Αίγυπτο θετικά. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να νοιώσουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας ασφαλείς.

Οι συμμορίες οπλισμένων κατάδικων που τριγυρνούν στις πόλεις σκορπώντας τρόμο με τις επιθέσεις τους,είναι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Χθες βράδυ στην Αλεξάνδρεια ,ένοπλοι κατέλαβαν αμαξοστοιχία που εκτός από επιβάτες μετέφερε όπλα και πυρομαχικά.Η άμεση κινητοποίηση του στρατού ήταν αποτελεσματική. Κάποιοι από τους ένοπλους συνελλήφθησαν πριν η αμαξοστοιχία βγει από τη πόλη. Με τους υπόλοιπους οι στρατιώτες έδωσαν μάχη στα προάστια.

*Η Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.