Ακόμη προσπαθούν να απαγγείλουν κατηγορίες στον mr.Wikileaks.

Η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει τις προσπάθειές της για να μπορέσει να απαγγείλει κατηγορίες στις ΗΠΑ σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και έχει οργανώσει μιαν ακρόαση για να το κάνει αυτό  σήμερα στην Ουάσινγκτον. ,  

Ένα «ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο» θα συνεδριάσει  στην Αλεξάνδρεια (Βιρτζίνια), στα προάστια της Ουάσιγκτον, για να ακούσει την ένορκη μαρτυρία ενός υποστηρικτή του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται ότι παρέδωσε δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά εμπιστευτικά έγγραφα στο Wikileaks, έγινε γνωστό από την επιτροπή στήριξης του νεαρού αμερικανού στρατιώτη.

   

Οι συνεδριάσεις των ομοσπονδιακών ανώτατων δικαστηρίων, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως κατηγορούσα αρχή, είναι συνήθως μυστικές, εκτός και αν ένας μάρτυρας αποκαλύψει ότι κλητεύτηκε. 

   

Το Wikileaks επιβεβαίωσε επίσης την πραγματοποίηση της ακρόασης .

   

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται η απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ αλλά μάλλον ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, που έχει υποσχεθεί να πράξει τα πάντα για να τον σύρει ενώπιον των δικαστηρίων, επιδιώκει πάντα αυτόν τον στόχο.

   

Η ποινική έρευνα εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ άρχισε τον Ιούλιο του 2010, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα νομικό «πονοκέφαλο».

   

Μια από τις πιθανές «διαδρομές» θα ήταν, σύμφωνα με τους ειδικευμένους στον τομέα νομικούς, να αποδείξουν ότι ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει από τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ την αφαίρεση των εμπιστευτικών εγγράφων.

   

Σύμφωνα με την επιτροπή υποστήριξης του νεαρού στρατιώτη –ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για «συνωμοσία με τον εχθρό» κατά την παραπομπή του στο στρατοδικείο– ένας από τους φίλους του, ο Ντέιβιντ Χάουζ, ο οποίος τον επισκέφθηκε πολλές φορές στη φυλακή, καθώς και «πολλά άτομα που κατοικούν στην περιοχή της Βοστώνης», όπου εδρεύει η επιτροπή υποστήριξης του, «έχουν κληθεί να καταθέσουν ενόρκως την Τετάρτη».

   

Η άρνηση αυτού του τύπου της κλήτευσης μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.