Ακτή Ελεφαντοστού: Πέντε νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι από επίθεση.

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους χθες σε μια επίθεση σε απομακρυσμένη πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσαν αξιωματούχοι του στρατού και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής χθες.

Οι άγνωστοι ένοπλοι έκαψαν σπίτια, λεηλάτησαν καταστήματα και τρομοκράτησαν πολίτες στην διάρκεια της δίωρης επίθεσης που εξαπέλυσαν στην απομακρυσμένη πόλη Σακρ στο νοτιοδυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία.

«Υπάρχουν πέντε ή έξι νεκροί. Περίπου 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν» την περιοχή, είπε ένας εργαζόμενος σε υπηρεσία αρωγής, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η επίθεση είναι η τρίτη στην δασική περιοχή Τάι από τον περασμένο Σεπτέμβριο και σημειώθηκε μια ημέρα αφού ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά ολοκλήρωσε μια περιοδεία του στο δυτικό τμήμα της χώρας με στόχο να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή έπειτα από τον τετράμηνο εμφύλιο του 2011, που είχε οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Ένας αξιωματικός του στρατού, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι δεν είχε λάβει άδεια να μιλήσει στον Τύπο, επιβεβαίωσε την επίθεση και ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε επτά. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ενώ οι αρχές συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους για την επιδρομή, πρόσθεσε.

Στην διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, ο Ουαταρά κάλεσε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν, ενώ προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, ανάμεσά τους ένοπλα μέλη παραστρατιωτικών ομάδων, είχαν διαφύγει στη Λιβερία στην διάρκεια του εμφυλίου, που πέραν της πολιτικής σύγκρουσης εντάθηκε από φυλετικές, εθνοτικές διενέξεις και διαφορές για εκτάσεις γης που διαρκούσαν χρόνια.