Αλήθειες και ψέμματα για του Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Kent (Οχάιο, ΗΠΑ), J. Stacher αξιολογεί με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων ,για το γαλλικό Le Monde την κοινωνική και πολιτική βαρύτητά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τις ευκαιρίες που της ανοίγονται τώρα που το καθεστώς Χόσνι Μουμπάρακ είναι πιο αδύναμο από ποτέ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμαρτυρία ενάντια του Χόσνι Μουμπάρακ. Γιατί περίμεναν την τέταρτη ημέρα των διαδηλώσεων για να ζητήσουν από τους ανθρώπους τους να συμμετάσχουν στο κίνημα;
Στην Αδελφότητα γνωρίζουν ότι εάν εμφανίζονταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, οι δυτικές δυνάμεις θα έδιναν το πράσινο φως στην εξουσία για να τους φιμώσει διαφωνία. Θα έπρεπε το κίνημα της διαμαρτυρίας να τεθεί σ΄ ένα πλαίσιο πατριωτικό και μέσα σ΄ αυτό η Μουσουλμανική Αδελφότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη κινητοποίηση.
Η Αδελφότητα έκανε πιθανώς ένα εσφαλμένο υπολογισμό στην αρχή της εξέγερσης και δεν κατάλαβε το μέγεθος της. Σήμερα, πιστεύει ότι το κίνημα είναι μια πραγματική ευκαιρία ενάντια στο Μουμπάρακ. Δεν ήθελε όμως να ηγηθεί για να μην αποτελέσει άλλοθι για μεγαλύτερη καταστολή από το καθεστώς.

Βλέπουμε πολλές ομάδες και πολιτικές τάσεις που εκφράζονται στους αιγυπτιακή δρόμους
Οι μουσουλμάνοι αδελφοί είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτή την ποικιλομορφία και να συνεργαστούν με άλλες πολιτικές ομάδες;

Ναι, αν υπάρξει ένα ισχυρό σύνταγμα , ότι δεν θέτει έναν νόμο πάνω από τον άλλο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα ήταν πρόθυμη να συμμετάσχουν σε μια πολιτική εναλλαγή σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Η αδελφότητα θα μπορούσε να λάβει επίσης μέρος σε ειρηνικές εκλογές, κερδίζοντας και χάνοντας ειρηνικά . [Η αδελφότητα, επίσης, συμμετέχει στην Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή, η οποία καλούσε Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να «διαπραγματευθεί» με το καθεστώς.]

Τον Ιανουάριο του 2010, οι Αδελφοί είχαν εκλέξει ως συντηρητικό ανώτατο ηγέτη τον Μοχάμεντ Badie. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του Δεκεμβρίου κο, έχασαν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση. Τώρα θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις ;

Οχι. Η εκλογή συντηρητικών σε ηγετικές θέσεις προήλθε από τα μέτρα καταστολής εναντίον του από μία ακραία εξουσία. Στις βουλευτικές του 2005 [εκλογές στις οποίες είχαν λάβει 88 έδρες, ένα πέμπτο της συνέλευσης], τα μέλη τους συνελήφθησαν αυθαίρετα. Η καταπίεση έχει ενθαρρύνει τον κατακερματισμό τους και, επομένως, ανέπτυξε τις πλέον συντηρητικέ φωνές.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε την πολιτική επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων;

Οχι, ο εκλογικός μηχανισμός δεν λαμβάνει υπόψη την επιρροή τους. Εξαιρουμένων των στρατιωτικών, είναι το πιο οργανωμένο κομμάτι πληθυσμού στην Αίγυπτο. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψην την κοινωνική τους λειτουργία και προσφορά , η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι αδελφοί ζουν πιο κοντά στις κοινότητές τους. Είναι σεβαστή όχι μόνο ως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και ως γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί ή δάσκαλοι.

Αν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές διεξαχθούν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα είναι σε θέση να εκλεγεί και να κυβερνήσει τη χώρα;

Τα πάντα εξαρτώνται από το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ φρόντισε να αποτρέψει τη συμμετοχή οποιουδήποτε αντιπολιτευτικού κινήματος. Οι διάφορες εκδοχές της αντιπολίτευσης- φιλελεύθερη, εθνικιστική, σοσιαλιστική ή κομμουνιστική – είναι πολύ αδόμητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η πιο οργανωμένη δύναμη, έτσι ώστε να έχουν όλες τις δυνατότητες στις εκλογές. Αντίθετα, η Αδελφότητα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο για την προεδρία. Θέλει να έχει πολιτική συμμετοχή,χωρίς να οδηγηθεί στο να κυβερνήσει. Εάν ένας Μουσουλμάνος Αδελφός κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι διπλωματικά απομονωμένη. Η διεθνής κοινότητα – Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κυρίως- δεν θα συμφωνούσαν να δούμε ένα ισλαμικό καθεστώς στην Αίγυπτο. Οι αδελφοί έτσι προτιμούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή, δεδομένου ότι αυτό δεν υπονομεύει το διεθνές καθεστώς της Αιγύπτου.

Έτσι, για πρακτικούς λόγους δεν επιθυμούν να υποβάλουν έναν υποψήφιο για την προεδρία;

Ναι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία σήμερα στην Αίγυπτο,να ακολουθήσει μια νέα πορεία. Εάν μια δημοκρατική διαδικασία επιβάλει την καθιέρωσή τους, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι ριζισοσπαστικές φώνες θα γίνουν πιο διακριτικές,. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα μέρος από την αδελφότητα να λειτουργήσει όπως το ΑΚΡ στην Τουρκία [κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, νικητής των προεδρικών και βουλευτικών την Τουρκία το 2007] και να παρουσιάζει έναν υποψήφιο για την προεδρία.