Αμερικάνικα αεροσκάφη στη Πολωνία από το 2013

 Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού Hercules θα σταθμεύουν εκ περιτροπής στην Πολωνία από το 2013, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μπόγκνταν Κλιτς.

    «Η Πολωνία αποφάσισε να δεχτεί την αμερικανική πρόταση για την εκ περιτροπής στάθμευση των F-16 και των Hercules καθώς και των πληρωμάτων τους στο έδαφός της», δήλωσε ο Κλιτς στο ραδιοφωνικό σταθμό ΤΟΚ FM.

    «Ελπίζω ότι αυτό θα αρχίσει το 2013», πρόσθεσε.

    «Οι Αμερικανοί θα έρχονται, θα πραγματοποιούν ασκήσεις μαζί με τους Πολωνούς και θα επιστρέφουν στη χώρα τους. Κατόπιν θα επανακάμπτουν κατά περιόδους στο πολωνικό έδαφος», διευκρίνισε ο υπουργός. 

    Σύμφωνα με τον Κλιτς, αυτό θα είναι ένα είδος αμερικανικής παρουσίας στην Πολωνία όμοιο με αυτήν των αμερικανικών πυραύλων που σταθμεύουν εκ περιτροπής στο πολωνικό έδαφος από τον περασμένο Μάιο. 

    «Η αμερικανική παρουσία στο έδαφός μας συνιστά μια επιπλέον εγγύηση, μια επιπλέον διασφάλιση για να πούμε ότι ανήκουμε σε μια συμμαχία όπου οι σύμμαχοί μας θα έρθουν να μας βοηθήσουν αν η κατάσταση το απαιτήσει», εξήγησε ο Κλιτς. 

    Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα φιλοξενήσουν το 2013 μια άσκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

    Ο Κλιτς επιβεβαίωσε μια ακόμη φορά ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη από τη νέα «στρατηγική αντίληψη» του ΝΑΤΟ, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.