Ανησυχία Μόσχας για το Ιράν

  Πολλές χώρες που παράγουν πετρέλαιο προτίθενται να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου αν η ΕΕ επιβεβαιώσει στις 23 Ιανουαρίου τη βούλησή της για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό αργό, δήλωσε  ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. 

   

«Άλλες χώρες προτίθενται να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αποφευχθεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Είχαμε άμεσες επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο δεν θέλουν πολύ να το δηλώνουν, αλλά είναι έτοιμες», δήλωσε ο Ζιπέ ενώπιον των βουλευτών όσον αφορά τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε αντίδραση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

   

Μολονότι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν κατ’ αρχήν για την επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν–ώστε να το αναγκάσουν να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο, όπως υποπτεύονται, έχει στρατιωτικούς στόχους και όχι ειρηνικούς, όπως δηλώνει το Ιράν–παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά την κατάλληλη στιγμή για να το θέσουν σε ισχύ.

   

Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού αργού, από το οποίο εξαρτώνται εν μέρει, δήλωσε σήμερα ο Αλέν Ζιπέ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

   

«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι θα υπάρξουν κι άλλες πηγές τροφοδοσίας» πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 23 Ιανουαρίου, διευκρίνισε.

   

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την έναρξη παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

   

«Λύπη και ανησυχία προκάλεσε στη Μόσχα η είδηση ότι άρχισαν εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου σε ιρανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στην Κομ», προσέθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

   

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε ότι το Ιράν συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας ώστε να πάψουν οι ανησυχίες όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε η ίδια πηγή.

   

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ωστόσο ότι η Τεχεράνη είχε πληροφορήσει «εγκαίρως» τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ότι «όλα τα ραδιενεργά υλικά εκεί (στο Φορντό) είναι υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας».