Ανησυχία για τη βία στα Τίρανα.

 Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις βιαιότητες που στοίχισαν την ζωή τριών ανθρώπων στα Τίρανα, κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης και ζήτησε την διεξαγωγή ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.

   

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκρηξη της βίας και για το γεγονός ότι υπήρξαν θύματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους στα Τίρανα αυτό το απόγευμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

   

«Καταδικάζω κάθε μορφή βίας και απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλβανικών δημοκρατικών θεσμών» πρόσθεσε.

    «Ελπίζω να μάθω περισσότερα για αυτό το δυσάρεστο περιστατικό όταν ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα επισκεφθεί το Συμβούλιο της Ευρώπηςτην επόμενη Πέμπτη» ανέφερε ακόμη ο κ. Γιάγκλαντ.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης , ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

    Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για τα σημερινά επεισόδια δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα) που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. Ο κ. Μπερίσα είπε ότι «όλη η ευθύνη είναι του Έντι Ράμα».

   

Ο κ. Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τους τρεις νεκρούς αλλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλα που δεν ανήκουν στην αστυνομία ή στην εθνική φρουρά.