Αντεπίθεση δυνάμεων του Καντάφι προς Μιζουράτα.

Χιλιάδες στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν σήμερα προς τη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη την οποία ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ ταυτόχρονα την βομβαρδίζουν από τρεις πλευρές με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή του τουλάχιστον 10 αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

   

Προς το παρόν η κυβέρνηση του Καντάφι δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. 

   

«Η Μιζουράτα βομβαρδίζεται σφοδρά (…) οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τη Μιζουράτα από τρεις πλευρές: ανατολικά, δυτικά και νότια», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Χάσαν αλ Μισράτι στο Ρόιτερς από τη Μιζουράτα.

   

«Έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα από όλες τις πλευρές και προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη. Ομως είναι ακόμη έξω (από τη Μιζουράτα). Έχουμε χάσει 10 εξεγερμένους, ενώ έχουν τραυματιστεί 26, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

   

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΜΕΝΕΙ:»ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ«

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», εκτιμώντας ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να προετοιμάσει την αποχώρησή του.

   

«Ενισχύσαμε τη δράση μας κυρίως χρησιμοποιώντας επιπλέον αεροπλάνα και μαχητικά ελικόπτερα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για όσο διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσουμε το λαό της Λιβύης», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η οποία υιοθετήθηκε στη διάρκεια μίας συνόδου στις Βρυξέλλες.

   

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα καθώς και να δείξουμε τη μέγιστη επιχειρησιακή ευελιξία στο πλαίσιο της εντολής μας ώστε να υποστηρίξουμε σε βάθος χρόνου αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσαν. 

   

Την ώρα που ο Καντάφι δηλώνει ότι δεν θα παραδοθεί, οι υπουργοί Άμυνας εκτίμησαν ότι ο «χρόνος είναι ενάντια στον Μουάμαρ Καντάφι ο οποίος έχει προφανώς χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».

   

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν επεσήμανε άλλωστε ότι οι ημέρες του Καντάφι στην ηγεσία της Λιβύης είναι μετρημένες και ότι ήδη από τώρα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται η κατάσταση στη χώρα μετά το τέλος της κρίσης.

   

«Έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε την ημέρα που θα έχει τελειώσει η κρίση. Ο Καντάφι ανήκει στην ιστορία», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ο οποίος εκτίμησε ότι ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη στη μετά Καντάφι εποχή. 

   

Ο Ράσμουσεν στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, θα ζητήσει επίσης από τις χώρες μέλη που συμμετέχουν λιγότερο στις επιχειρήσεις στη Λιβύη να κάνουν περισσότερα.