Αντικαθιστά η Ρωσία τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ με δυτικά όπλα;Απλά αδιανόητο!

Μια δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Anatoly Serdyukov, έχει προκαλέσει …επανάσταση στη Ρωσία!

Τι είπε; Ότι τα ρωσικά Καλάσνικοφ και το τουφέκι ελεύθερων σκοπευτών Draguonov SVD «είναι πια ξεπερασμένα»! Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους από όπλα που θα αγοράσει η Ρωσία από δυτικές χώρες, όπως η Αμερική και η Γαλλία! Ο υπουργός άγγιξε τα «ιερά και τα όσια» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων!

Η εφημερίδα Pravda, μίλησε με διάφορους ρώσους ειδικούς και κανείς δεν μπόρεσε να βρει έστω και μία δικαιολογία για την άποψη του ρώσου υπουργού για τα Καλάσνικοφ. Κάποιοι ,υποτιμητικά είπαν ότι « ο υπουργός δεν είναι στρατιωτικός και δεν γνωρίζει τι λέει»!

Αυτά που δεν γνωρίζει σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι το «είναι ένα όπλο εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του,απλό, δεν …καταλαβαίνει από τις «κακουχίες» της μάχης και άλλα πολλά. «Τα Καλάσνικοφ συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμη κι όταν οι στρατιώτες ξεχνάνε ή δεν προλαβαίνουν να τα καθαρίσουν. Τέτοιο όπλο στη Δύση δεν υπάρχει»,κατέληξαν οι ρώσοι ειδικοί.

Ο σχεδιασμός του AK άρχισε τον τελευταίο χρόνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού. Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μετάλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ποιος ήταν ο εμπνευστής αυτού του θρυλικού όπλου;

Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ. 
»Σχεδίασα αυτό το σύστημα όπλων για να βοηθήσω τους στρατιώτες μας, να έχουν ένα μικρού μεγέθους αυτόματο όπλο όπως είχαν οι Γερμανοί».έχει πει.

Γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου 1919 σε πολυμελή γεωργική οικογένεια στο χωριό Kurya, κλήθηκε το 1938 στον Κόκκινο Στρατό.

Τον Οκτώβριο του 1941, ο λοχίας τεθωρακισμένων Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στη μάχη του Μπριάνσκ.

Αναρρώνοντας στο νοσοκομείο, συνέλαβε την ιδέα ενός βελτιωμένου ημιαυτόματου τυφεκίου, στα πρότυπα του γερμανικού STG44, την οποία έθεσε σε εφαρμογή στο Ινστιτούτο Αεροπλοίας της Μόσχας τον επόμενο χρόνο.

Μετά από πολλές βελτιώσεις και πειραματισμούς, το Automat Kalashnikova υιοθετήθηκε επισήμως από το στρατό το 1949.
Για την προσφορά του, ο Καλάσνικοφ παρασημοφορήθηκε πολλές φορές, και το 1969 του δόθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη.

Νομίμως έχουν πουληθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ΑΚ 47 αλλά είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσα έχουν κυκλοφορήσει και χρησιμοποιηθεί.