«Αόρατο αεροσκάφος»,προσπαθεί να φτιάξει και η Κίνα.

Η Κίνα χρειάζεται ακόμη αρκετά χρόνια για να τελειοποιήσει ένα αεροσκάφος τύπου stealth, παρά την αποκάλυψη εικόνων που δείχνουν ότι φαίνεται να έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. 

   

Ερωτηθείς, πότε η Κίνα θα μπορέσει να θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ένα τέτοιο «αόρατο» αεροσκάφος ο αντιναύαρχος Ντέιβιντ Ντόρσετ, αναπληρωτής επικεφαλής των Ναυτικών Επιχειρήσεων για Κυριαρχία στις Πληροφορίες και διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ναυτικού, είπε ότι θα χρειαστεί χρόνια. 

   

Δεν θέλησε πάντως να κάνει κάποιο σχόλιο για την αυθεντικότητα των 

    φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα The Wall Street Journal. 

   

Το πρωτότυπο του νέου κινεζικού «αόρατου» αεροσκάφους, το J-20, αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσα από φωτογραφίες που φορτώθηκαν στα blogs. Είναι ένα δικινητήριο με πολύ αεροδυναμική άτρακτο και διπλή ουρά. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να είναι εξοπλισμένο με ακροφύσια διανυσματικής ώσης, που θεωρούνται απαραίτητα για να γίνεται «αόρατο», σύμφωνα με τους αναλυτές.

   

Το ότι οι Κινέζοι τελειοποιούν τέτοιου τύπου αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν την τελευταία γενιά του αμερικανικού καταδιωκτικού, F22 Raptor, «δεν αποτελεί έκπληξη», σημείωσε ο Ντόρσετ.

   

«Προοδεύουν, η οικονομική τους ανάπτυξη είναι τέτοια ώστε να μπορούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων και το «αόρατο» καταδιωκτικό δεν είναι παρά μόνο μια πτυχή», τόνισε. 

   

Ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων αυτών οπλικών συστημάτων είχε συχνά «υποτιμηθεί» στο παρελθόν, παραδέχθηκε.

   

Σήμερα, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε το «αόρατο» καταδιωκτικό (τύπου stealth) ή ο βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων που αναπτύχθηκε από το Πεκίνο, με το παρατσούκλι «δολοφόνος των αεροπλανοφόρων» θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, πρόσθεσε. 

   

Μόλις αυτά τα όπλα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Κινέζοι θα πρέπει ακόμη να μπορούν να τα χρησιμοποιούν με σύνεση σε ένα «περίπλοκο περιβάλλον μάχης», πρόσθεσε.

    Ο αντιναύαρχος Ντόρσετ είπε ότι «ανησυχεί όλο και περισσότερο» από τις προσπάθειες της Κίνας σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, διαστημικά και πολέμου στο διαδίκτυο.