Απαγορεύτηκε στη Γερμανία η προβολή τουρκικής ταινίας ως «εθνικιστική».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Γερμανία απαγόρευσε την προβολή της τουρκικής ταινίας «Κοιλάδα των Λύκων –Παλαιστίνη», με την δικαιολογία ότι περιέχει εθνικιστικά μηνύματα. Η συγκεκριμένη ταινία που είναι τουρκικής παραγωγής , έχει ως θέμα την επιχείρηση που πραγματοποίησαν Ισραηλινοί κομάντος εναντίον του πλοίου Μavi Marmara ανοιχτά της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας παραγωγής Pera Film , ο «Οργανισμός Αυτοελέγχου του Γερμανικού Κινηματογράφου» ζήτησε την απαγόρευση της προβολής της ταινίας, μέχρι νεωτέρας. Η αιτία της απαγόρευσης θεωρήθηκε « πως η ταινία κάνει προπαγάνδα εναντίον του Ισραήλ». Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Οργανισμός Αυτοελέγχου του Κινηματογράφου θεωρεί πως « η ταινία περιέχει μηνύματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και κάνει προπαγάνδα κατά των Εβραίων». Οι Εβραϊκές Οργανώσεις στη Γερμανία θεωρούν πως η ταινία περιέχει τέτοια μηνύματα που μπορούν να προκαλέσουν την οργή του κόσμου.

Πάντως εκτός από το σενάριο της ταινίας, εντύπωση προκαλεί και η ημερομηνία προβολής της που επέλεξαν οι παραγωγοί της , που ήταν η 27η Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη μέρα στη Γερμανία είναι, ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος!

Η «Κοιλάδα των Λύκων» είναι μια σειρά με εθνικιστικό περιεχόμενο που ακόμη προβάλλεται πολλές διασυνδέσεις του παρακράτους με την μαφία. Αργότερα οι παραγωγοί της σειράς αποφάσισαν να γυρίσουν την ταινία «Κοιλάδα των Λύκων –Βόρειο Ιράκ». Στην ταινία αυτή υπήρχε αναφορά σε πραγματικά γεγονότα όπου αμερικανοί πεζοναύτες είχαν συλλάβει και είχαν περάσει κουκούλες σε πολλούς τούρκους στρατιώτες. Στην ταινία οι τούρκοι κομάντος εκδικούνταν τους αμερικανούς. Με την προβολή της έσπασε κάθε ρεκόρ εισιτηρίων.
Παρόμοια ανταπόκριση αναμένεται με την «Κοιλάδα των Λύκων –Παλαιστίνη» όπου θα προβληθεί από τις 28 Ιανουαρίου.