Απειλές Βρετανίας προς Ιράν για τα στενά του Ορμούζ

Οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ θα είναι παράνομη και δεν θα επιτύχει, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, προσθέτοντας ότι το βρετανικό πολεμικό ναυτικό θα συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας στον Κόλπο. 

   

«Η διακοπή στη ροή πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ θα απειλήσει την περιφερειακή και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», επεσήμανε ο Χάμοντ στη διάρκεια ομιλίας του σε ένα αμερικανικό think-tank στην Ουάσινγκτον. 

   

«Οποιαδήποτε απόπειρα από το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ θα είναι παράνομη και αποτυχημένη», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λονδίνο. 

   

Ο Χάμοντ επεσήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μέλος των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων, μίας ναυτικής δύναμης υπό τις ΗΠΑ με βάση το Μπαχρέιν στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες και αποστολή τους είναι η αντιμετώπιση της πειρατείας, της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της ασφάλειας στον Κόλπο.

   

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ένας πρώην αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το Ιράν φαίνεται να δοκιμάζει πυρηνικά καύσιμα για ένα σχεδιαζόμενο αντιδραστήρα ο οποίος κάποια στιγμή θα μπορούσε να παραγάγει υλικά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. 

   

Το Ιράν κατασκευάζει έναν ερευνητικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος κοντά στην πόλη Αράκ και σύμφωνα με τους δυτικούς ειδικούς αυτός ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να παραγάγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα. 

   

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι σημείωσε προόδους στην παραγωγή ράβδων πυρηνικού καυσίμου. 

   

Ο Όλι Χεϊνόνεν, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι πιστεύει πως το καύσιμο παράγεται για τον αντιδραστήρα στο Αράκ. «Οι ράβδοι καυσίμου τους οποίους το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει παραγάγει περιέχουν φυσικό ουράνιο, το οποίο προορίζεται για τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ», έγραψε ο Χεϊνόνεν σε σχόλιό του στην εφημερίδα Guardian. 

   

«Αυτό είναι αιτία ανησυχίας καθώς μία τέτοια κίνηση απαγορεύεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε. 

   

Πάντως άλλοι δυτικοί ειδικοί δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι μετά την ανακοίνωση του Ιράν την Κυριακή, σχετικά με τις ράβδους καυσίμου, η Τεχεράνη βρίσκεται κοντά στην κατασκευή ατομικών βομβών. Πρόσθεσαν εξάλλου ότι το Ιράν θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρι να καταφέρει να παραγάγει καύσιμο για τους αντιδραστήρες του.