Απέπλευσε από τη Λεμεσό ρωσικό πλοίο με 35 τόνους πυρομαχικά και όπλα. Είχε προορισμό τη Συρία

Αδεια να αποπλεύσει έδωσε η Λευκωσία σε πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας -με σημαία Αγίου Βικεντίου- με φορτίο πυρομαχικών και προορισμό τη Συρία. Είχε αγκυροβολήσει για ανεφοδιασμό ανοιχτά της Λεμεσού και έθεσε σε συναγερμό τις κυπριακές αρχές ασφαλείας ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν.

Σε έλεγχο που διενήργησαν οι αρχές ασφαλείας εντός του πλοίου, εντόπισαν κοντέινερ, μέσα στο οποίο υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 35 τόνοι εκρηκτικών, όπλα και πυρομαχικά.

Μετά την ανεύρεση των πυρομαχικών απαγορεύθηκε ο απόπλους, ενώ το πλοίο τέθηκε υπό φρούρηση και ειδοποιήθηκαν οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ και αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι  διαδικασίες αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως για την αναχώρηση του πλοίου, έπειτα από διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξει προορισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το πλοίο βρέθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ η Κύπρος δεν ήταν στο δρομολόγιο του. Προσέγγισε, είπε, το νησί λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής, η οποία οδήγησε και στην εξάντληση των καυσίμων του σκάφους.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου χρειάστηκε να γίνουν διάφορες ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπονται και στον διεθνή νόμο και έχει αποφασιστεί η αποδέσμευση του σκάφους, καθώς αποφάσισε να αλλάξει τον προορισμό του και δε θα πάει στη Συρία.

sigmalive