Απέτυχε η σύνοδος για τη Συρία

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ) δήλωσε σήμερα ότι η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που διεξάγεται στην Τύνιδα δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του συριακού λαού.

   

«Αυτή η διάσκεψη δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του συριακού λαού», δήλωσε ο Μπουρχάν Γαλιούν στο Ρόιτερς.

   

Στο μεταξύ ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φάισαλ εκτίμησε σήμερα ότι η λύση στην κρίση στη Συρία είναι η μεταβίβαση της εξουσίας «είτε εθελουσίως είτε δια της βίας» χαρακτηρίζοντας το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «καθεστώς κατοχής».

   

Μιλώντας στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» στην Τύνιδα ο αλ Φάισαλ εκτίμησε ότι τα μέτρα που θα λάβει η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στέκονται «στο ύψος της τραγωδίας στη Συρία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν αρκεί» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

   

«Η χώρα μου δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία δράση που δεν θα καταλήξει στην προστασία του συριακού λαού με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε ο Φάισαλ.

   

«Είναι ανθρωπιστικό να προσφέρουμε επισιτιστική βοήθεια, φάρμακα και κουβέρτες στους αμάχους και στη συνέχεια να τους αφήνουμε αντιμέτωπους με μία ανελέητη μηχανή πολέμου;», διερωτήθηκε ο σαουδάραβας υπουργός.

   

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μία επικίνδυνη τραγωδία (…) το συριακό καθεστώς έχει χάσει τη νομιμότητά του και έχει καταντήσει ένα καθεστώς κατοχής. Δεν μπορούμε πλέον να επικαλούμαστε θέματα κυριαρχίας και διεθνών συμβάσεων για να εμποδίσουμε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει έναν λαό που είναι στόχος καθημερινών σφαγών», υπογράμμισε ο αλ Φάισαλ.

   

Επομένως «δεν υπάρχει άλλη λύση στην κρίση παρά η μεταβίβαση της εξουσίας είτε με τη θέληση είτε δια της βίας», κατέληξε ο υπουργός.