Αψηφούν οι Αιγύπτιοι το στρατιωτικό νόμο,»αδειάζουν» οι ΗΠΑ τον Μουμπάρακ.

Διαδηλωτές που ζητούν την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησαν να πλησιάσουν στο κτήριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.

   

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είδε χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ να προσπαθούν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν στη Βουλή που απέχει από το σημείο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.

   

Η πλατεία είχε καλυφθεί από πυκνούς καπνούς ενώ θραύσματα γυαλιών ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.


Αιγυπτιακές νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις στο Σουέζ ενώ άλλοι 75 τραυματίστηκαν.

    Δεν έχει διευκρινιστεί αν μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και αστυνομικοί, ούτε πώς σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί.

   

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τραυματίες στο Κάιρο ανέρχονται σε 1.030. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 870 τραυματίες, μόνο στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.


   

Μονάδες του αιγυπτιακού στρατού έχουν αναπτυχθεί στη συνοικία του Καΐρου όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική και η βρετανική. 

   

Ένας αξιωματικός του στρατού θεάθηκε να συνομιλεί φιλικά με έναν άνδρα που αψήφησε την απαγόρευση κυκλοφορίας και κυκλοφορούσε στην περιοχή. «Είναι καλή ιδέα να πας στο σπίτι σου», φέρεται να του είπε ο αξιωματικός. 

   

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, στρατιώτες έχουν περικυκλώσει και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους περίφημους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες. Νωρίτερα, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε κάποια άτομα να έχουν διαρρήξει ένα κτίριο που στεγάζει γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, κοντά στο μουσείο, και να φεύγουν παίρνοντας μαζί τους έπιπλα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα αντικείμενα.

   

Ο γνωστός Αιγύπτιος σκηνοθέτης Χαλίντ Γιούσεφ είχε ζητήσει, μιλώντας στο κανάλι Αλ Αραμπίγια, να προστατευθεί το μουσείο το οποίο περιέχει ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως τα περιεχόμενα του τάφου του Τουταγχαμών.


Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, Σάμι Άναν, που είναι επικεφαλής της αιγυπτιακής στρατιωτικής αντιπροσωπείας η οποία επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, σκοπεύει να επιστρέψει σήμερα στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Καρτράιτ.

   

«Βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι σκοπεύει να επιστρέψει σήμερα», είπε ο στρατηγός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν τα υπόλοιπα μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας θα παραμείνουν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

   

Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών και Αιγύπτιων αξιωματούχων ήταν μεταξύ άλλων και η αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο στον τομέα της ασφάλειας. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ωστόσο, οι ΗΠΑ πρόκειται να αναθεωρήσουν την πολιτική παροχής βοήθειας προς το Κάιρο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες.


Στρατιώτες χαιρετούσαν χθες βράδυ στο Κάιρο με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

   

Δύο και πλέον ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα.

   

Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.

   

«Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό», δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων.

   

«Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό», πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.

   

Τα δημόσια κτήρια στο κέντρο του Καΐρου είναι καλυμμένα με γκράφιτι και αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «κάτω το καθεστώς». «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ωραιότερο κι από όνειρο, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε ένας νεαρός φοιτητής την ώρα που από πάνω πετούσαν ελικόπτερα.