Αρχηγός RAF: “ Για 6 ακόμη μήνες θα πετάμε πάνω από τη Λιβύη- χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη”

Ο αρχηγός της Βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, ο Air Chief Marshal Sir Stephen Dalton, παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα GUARDIAN, ότι η αεροπορία της χώρας του (και κατ’ επέκταση των χωρών του ΝΑΤΟ) θα συνεχίσουν να πετούν πάνω από τη Λιβύη τουλάχιστον για ακόμη 6 μήνες. Ταυτόχρονα προειδοποιεί τους κυβερνώντες στην πατρίδα του να σταματήσουν τις περικοπές στην αεροπορία και να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της.
 
“Είμαστε στα όρια μας” δηλώνει ο Dalton και συνεχίζει: “Ζούμε σε μια ταραχώδη περίοδο περικοπών και απολύσεων στη RAF. Οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις πράξεις τους και να σταματήσουν τις περικοπές. Αυτή τη στιγμή η Βασιλική Αεροπορία έχει μαχητικά, έχει βομβαρδιστικά, έχει αεροσκάφη επιτήρησης που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο οικονομικά μας γονάτισε. Και προσέξτε μιλάμε για επιχείρηση που δεν θα διαρκέσει μέρες η λίγες εβδομάδες αλλά τουλάχιστον ένα εξάμηνο”
 
Ο κ. Dalton αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών της Λιβύης στην Αθήνα την Κυριακή: “ Μπορεί να φαίνεται ότι το καθεστώς θέλει ένα συμβιβασμό και ο Al Alti Obeidi να βρέθηκε στην Αθήνα μεταφέροντας προτάσεις του Καντάφι στην Ελληνική κυβέρνηση, αλλά εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τον τερματισμό των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τη RAF άμεση εμπλοκή έχει και το Βασιλικό Ναυτικό αλλά και ο στρατός μας.”
 
Η συνέντευξη του αρχηγού της Royal Air Force κινήθηκε κυρίως σε οικονομικές παραμέτρους και ειδικοί στην Αγγλία την χαρακτηρίζουν ως προειδοποίηση προς τον Υπουργό Άμυνας της χώρας να σταματήσει τις περικοπές: “ Εάν μας θέλετε αξιόμαχους και να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε εμπλοκή και σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Πως θα αντεπεξέλθουμε εάν έχουμε περικοπές.”
 
Ο κ. Dalton αποκάλυψε πως έχει εκφράσει και στον πρωθυπουργό της χώρας του τον κ. Ντέιβιντ Κάμερον τις ανησυχίες του: “χωρίς λεφτά είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο των δυνάμεων μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο επίπεδο αλλά σας τονίζω ότι παρατηρώ και μια πτώση ηθικού στο προσωπικό μας.”
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει την περικοπή 17.000 θέσεων σε Στρατό Ναυτικό και Αεροπορία. Ήδη έκλεισε η αεροπορική βάση του Kinloss στη Σκωτία, ενώ 2 μοίρες Τornadoς μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν αποπσυρθεί.