Ασάνζ:»Μην με εκδόσετε στις ΗΠΑ,θα με καταδικάσουν σε θάνατο».

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ θα υποστηρίξει ότι δεν θα πρέπει να εκδοθεί από τη Βρετανία στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα, επειδή μπορεί να καταλήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

   

Ο 39χρονος Αυστραλός, που εξόργισε την Ουάσινγκτον με τη διαρροή απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων μέσω της ιστοσελίδας του, καταζητείται στη Σουηδία μετά τους ισχυρισμούς δύο εθελοντριών του WikiLeaks για σεξουαλική κακοποίηση.

   

Νωρίτερα σήμερα ο Ασάνζ οδηγήθηκε ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου και αμέσως μετά οι δικηγόροι του δημοσιοποίησαν τη στρατηγική που θα χρησιμοποιήσουν στην τελική δίκη για την έκδοσή του, που θα γίνει τον επόμενο μήνα. «Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, να ζητήσουν οι ΗΠΑ την έκδοσή του ή να παραδοθεί παρανόμως στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της νομικής εταιρείας Finers Stephens Innocent.

   

«Μάλιστα, εάν ο κύριος Ασάνζ εκδιδόταν στις ΗΠΑ χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα επιδιωχθεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή», προστίθεται στο έγγραφο. Ενδέχεται μάλιστα να πέσει θύμα κακομεταχείρισης ή ακόμη και βασανιστηρίων, που απαγορεύονται, με βάση το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

   

Ο ίδιος ο Ασάνζ δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή της, ανεξάρτητα από τη δική του δικαστική διαμάχη.