Αθωώνουν αμερικανό στρατό που σκότωσε βρετανίδα όμηρο στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός στρατιώτης που εκτόξευσε χειροβομβίδα σκοτώνοντας μια Βρετανίδα όμηρο στο Αφγανιστάν κατά την επιχείρηση για τη διάσωσή της φοβόταν για την ασφάλειά του και είχε στη διάθεσή του ελάχιστο χρόνο για να λάβει αυτή τη μοιραία απόφαση, έκριναν σήμερα οι βρετανικές ανακριτικές αρχές.

   

Η Λίντα Νόργκροουβ, 36 ετών, είχε απαχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από ερημική περιοχή της επαρχίας Κουνάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Αρχικά οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι την σκότωσαν οι απαγωγείς της, μια ομάδα που συνδέεται με τους Ταλιμπάν. Αργότερα όμως η έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού Βρετανοί και Αμερικανοί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νόργκροουβ είχε σκοτωθεί από χειροβομβίδα.

   

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, μάρτυρες κατέθεσαν στη δικαστική έρευνα ότι εκείνο το βράδυ η ορατότητα ήταν κακή και οι στρατιώτες δεν είδαν τη γυναίκα εγκαίρως. Βρετανός αξιωματικός κατέθεσε ότι ο Αμερικανός στρατιώτης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ήταν το νεότερο μέλος της αποστολής και ο θάνατος της 36χρονης του προκάλεσε «συντριβή».

   

Ο ανακριτής Ντέιβιντ Ρίντλεϊ στην έκθεσή του σημειώνει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης φοβόταν για την ασφάλεια τη δική του και των συναδέλφων του και χρειάστηκε να πάρει μια απόφαση σε κλάσματα δευτερολέπτου, αγνοώντας ότι η Νόργκροουβ βρισκόταν στο σημείο.

   

Οι γονείς της 36χρονης είπαν ότι η δικαστική έρευνα επιβεβαίωσε όσα τους είχαν πει πέρσι οι στρατιωτικές αρχές. Ο πατέρας της, Τζον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χειροβομβίδα ερρίφθη ενώ όλοι οι δράστες ήταν νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι και μόνο η κόρη του χτυπήθηκε από αυτήν.