Αυτές είναι κρίσεις! Έκανε υποστράτηγο το 33χρονο υιό του!

Τη δημιουργία μιας πολιτικής δυναστείας σηματοδότησε για ορισμένους στην Καμπότζη η προαγωγή ενός 33χρονου αξιωματικού στο βαθμό του υποστρατήγου και στη θέση του διοικητή του πεζικού.

   

Η ταχύτατη άνοδος του υποστράτηγου Χουν Μανέτ προκάλεσε μια συζήτηση για ένα θέμα που σπάνια συζητείται στην Καμπότζη: Ποιος θα διαδεχθεί τον πατέρα του υποστρατήγου στην πρωθυπουργία, στην οποία βρίσκεται από το 1998;

   

Έγιναν μάλιστα και συγκρίσεις ανάμεσα στην άνοδο του Χουν Μανέτ και σε εκείνη του Κιμ Γιονγκ-ουν, γιου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από την αφάνεια, έγινε στρατηγός και μέλος του Πολιτικού Γραφείου, σε μία κίνηση που ονομάστηκε «αποκάλυψη ενός διαδόχου». 

   

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία ο Χουν Σεν είναι αδιανόητο τώρα και βλέπουν την προαγωγή του γιου του ως ένδειξη τόσο των βαθιών ριζών της οικογενειοκρατίας στην Καμπότζη, όσο και των ακατάπαυστων προσπαθειών του πρωθυπουργού να εδραιώσει την εξουσία του για πολλά χρόνια ακόμη.

   

«Κοντεύει τα 60 και για ένα ηγέτη στην Ασία είναι πολύ νωρίς. Με το γιο του ως στρατηγό, έχει μια πολιτική ασφαλείας και αυτό είναι κατανοητό, αλλά είναι πολύ νωρίς να πεις κανείς αν πρόκειται για σχέδιο δυναστείας», σχολιάζει ο ακαδημαϊκός Τόνι Κέβιν, πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στην χώρα.

   

Κάποιοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι η αμφισβήτηση της εξουσίας του πρώην αντάρτη των Κόκκινων Χμερ, που βρίσκεται στο πολιτικό επίκεντρο εδώ και 26 χρόνια, θα προέλθει όχι από τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά είτε από το Κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης, (CPP), είτε από την ισχυρή ελίτ των εγχώριων μεγιστάνων που διαρκώς μεγαλώνει.

   

Η αποφασιστική εξουσία του Χουν Σεν και οι φιλικές προς το επιχειρείν πολιτικές του έχουν προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχουν βάλει την πρώην γαλλική αποικία σε ένα δρόμο σταθερότητας και ανάπτυξης μετά από δεκαετίες ενός βίαιου εμφυλίου πολέμου που είχε οδηγήσει την χώρα σε κατάρρευση.

   

Το πετυχημένο μείγμα λαϊκισμού, εθνικισμού και ρουσφετολογίας του επεφύλαξαν την συντριπτική υποστήριξη του εκλογικού σώματος και των επιχειρηματιών, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη δυναμική μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του.

   

Η είσοδος του μεγαλυτέρου και πιο προνομιούχου από τα 6 παιδιά του Χουν σε θέση κλειδί στο στρατό καθιστά το ενδεχόμενο πραξικοπήματος πολύ λιγότερο πιθανό.