Αυτό είναι το νέο «πρόσωπο» της Ευρωζώνης,που κινδυνεύει με κατάρρευση

Διαπραγματεύσεις με τους «πρόθυμους» σχεδιάζουν Μέρκελ και Σαρκοζί, για μία ΕΕ των «δυνατών», αφήνοντας μέσα μόνο την Αυστρία, τη Φιλανδία, τις Κάτω Χώρες, τις δικές τους χώρες και όποιους μπορούν να τους ακολουθήσουν…

Σύμφωνα με το γερμανικό Focus, οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν την Ευρωζώνη του μέλλοντος, σε περίπτωση που οι φτωχές χώρες αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις προτάσεις τους για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν και επιθυμούν να «περάσουν» στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης και 10ης Δεκεμβρίου.
AΑ

Όπως αναφέρει το περιοδικό, Γερμανία και Γαλλία, εμφανίζονται έτσι πρόθυμες να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, για να περάσουν ένα αυστηρότερο «Σύμφωνο Σταθερότητας».

Οι δύο χώρες, προσθέτει ο δημοσιογράφος φοβούνται ότι οι μικρότερες χώρες θα ασκήσουν «βέτο» ζητώντας μεγαλύτερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να κινηθεί η οικονομία.

Το Focus φιλοξενεί – μαζί με την είδηση αυτή – και την γνώμη ενός σημαντικού γάλλου οικονομολόγου, του Ζακ Αταλί, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν η «ξεροκεφαλιά» της Γερμανίας συνεχιστεί, το ευρώ δεν θα βγάλει τα Χριστούγεννα.

«Αν η Γερμανία δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου, τότε το ευρώ δεν θα επιβιώσει στο νέο έτος» δήλωσε.

Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι – πέρα από τα κοινά ομόλογα για να δανείζονται οι χώρες με χαμηλό επιτόκιο – μία πραγματική ομοσπονδιακή πολιτική και ένα αξιόπιστο σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου στα κράτη – μέλη.