Βεστερβελε: Διεθνής παρουσία στο Αφγανιστάν και μετά το 2014

Στη Βόννη αρχίζει σήμερα διεθνής διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν, χωρίς τη συμμετοχή του Πακιστάν, που απέχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του ΝΑΤΟ σε σημείο ελέγχου στα σύνορά του, κατά την οποία σκοτώθηκαν 24 Πακιστανοί στρατιώτες.

Το Ισλαμαμπάντ επανέλαβε πάντως σήμερα ότι δεν έχει σκοπό να ανακαλέσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, παρά και την επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι κατά την οποία ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Πριν από δέκα χρόνια παρόμοια διάκσεψη είχε λάβει χώρα στη Βόννη, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Η Δύση στοχεύει να υπογραμμίσει μέσω της διάσκεψης τη συνεχιζόμενη στήριξή της στην κυβέρνηση της Καμπούλ, ενώ η αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2014. Ωστόσο η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι κρίσεις στο Πακιστάν και το Ιράν ενδέχεται να προκαλέσουν αμφιβολίες ως προς την αποφασιστικότητα της Δύσης.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε στους συμμετέχοντες. «Δεν πρόκειται για το τέλος της διεθνούς παρουσίας στο Αφγανιστάν. Δεν θα ξεχάσουμε το Αφγανιστάν μετά το 2014. Η δέσμευσή μας θα είναι διαρκής», πρόσθεσε.