Βία και συλλήψεις στην Αίγυπτο-Χώρα σε απομόνωση,»μπλοκαρισμένο» το ιντερνέτ

Οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο ηγέτες της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, αλλά και άλλα μέλη της οργάνωσης, ενόψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο δικηγόρος τους.

   

Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους, η αστυνομία έχει συλλάβει τούς γιατρούς Έσαμ Ελ-Ερίαν και Μοχάμεντ Μουρσί αλλά και απροσδιόριστο αριθμό άλλων,» προφανώς για όσα πρόκειται να συμβούν αύριο «, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. 

   

Ο Ελ-Αριάν είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και ο Μουρσί προεξέχων στέλεχος της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων.

   

Όπως δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, όντως η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σχέδιο καταστολής κατά της Αδελφότητας, αλλά για λόγους ασφαλείας εν αναμονή των κινητοποιήσεων. 

   

Πάντως δεν θεωρείται ότι η οργάνωση υποκινεί τους διαδηλωτές, που αποτελούνται από θυμωμένους, νεαρούς, φτωχούς και καταπιεσμένους πολίτες. Εν τούτοις πολλοί πιστοί της Αδελφότητας αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, αφού πρώτα πάρουν μέρος στις προσευχές.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η βία δεν αποτελεί λύση για την Αίγυπτο και κάλεσε την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

   

Σε βίντεο του YouTube, ο κ. Ομπάμα ανέφερε ακόμη ότι έχει επανειλημμένως ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση κινείται προς την υλοποίηση πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως «απόλυτα κρίσιμες».

   

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ουδέτερες σχετικά με τις ταραχές στην Αίγυπτο.

    «Δεν πρόκειται για μία επιλογή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου. Δεν παίρνουμε την πλευρά κανενός» δήλωσε ο κ. Γκιμπς.

   

«Το σημαντικό είναι ο πρόεδρος Μουμπάρακ και όσοι αναζητούν μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, μεγαλύτερη ελευθερία συνάθροισης, να βρουν έναν τρόπο για να συμβεί αυτό ειρηνικά» πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

   Οι χρήστες του διαδικτύου στην Αίγυπτο ανέφεραν σοβαρές διαταραχές στό εσωτερικό δίκτυο της χώρας, την Παρασκευή, με αρκετούς να δηλώνουν αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες του, αλλά και στην ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, στο Κάϊρο.

    Κορυφαίος αξιωματούχος, εταιρίας παροχής τηλεφωνίας στη χώρα, που εκκλήθη από το Ρόιτερ νωρίς την Παρασκευή, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα.

   

Εκπρόσωπος, πάντως της πρεσβείας της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον, είπε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία αρνείται ότι διακόπηκε η λειτουργία του Facebook και του Twitter.