«Βιτρίνα» μαχητικών αεροσκαφών η Λιβύη!

“Βιτρίνα” για να πουλήσουν τα αεροπλάνα τους αποτελεί η επιχείρηση στη Λιβύη,για τουλάχιστον τρεις από τις χώρες που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς.

ΗΠΑ με τα F-18, Γαλλία με τα Rafale και Σουηδία με τα Gripen,είναι θεωρητικά σύμμαχοι στη Λιβύη,αλλά στην πραγματικότητα ανταγωνιστές και μάλιστα σε μία σκληρή “αερομαχία”! Τα τρία αεροσκάφη είναι υποψήφια για πώληση στην ΠΑ της Βραζιλίας και η σχετική απόφαση,αναμένεται.
Κατά τη διάρκεια της προεδρείας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η Βραζιλία αποφάσισε να αγοράσει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με συνολικό κόστος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την αποχώρησή του όμως, το γαλλικό Rafale απορρίφθηκε και οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα για το F-18.

H Σουηδία, με το Gripen της, όμως εξακολουθεί να “παίζει δυνατά”, διότι ακόμη και η ίδια η Βραζιλιάνικη ΠΑ, σε ένα σημείο, υπερασπίστηκε την αγορά αυτού του μαχητικού. Εν τω μεταξύ, στα παρασκήνια μεταξύ των στρατιωτικών, κάποιοι λένε ότι το παιχνίδι θα ήταν ιδανικό για τη Ρωσική Αεροπορία και το Sukhoi. Ωστόσο, η Ρωσία δεν μπαίνει στη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Σουηδία για την πώληση στη Βραζιλία των μαχητικών. Εξαιτίας όλων αυτών, η Πρόεδρος Rousseff πάγωσε τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι το 2012 θα αποφασίσει την οποία αγορά.

Αλλά με την εσωτερική σύγκρουση στη Λιβύη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Σουηδία “βγήκαν στη σκηνή” για να επιδείξουν τις δυνατότητες καταστροφής των μαχητικών τους.
Παραμένει, λοιπόν, το θλιβερό συμπέρασμα ότι ο πόλεμος στη Λιβύη, όπου χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και όλες τις υποδομές της χώρας καταστρέφονται καθημερινά, χρησιμεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Σουηδία, ως “βιτρίνα” των “προϊόντων” τους.