Βόρεια Κορέα: Έτοιμη για πυρηνική δοκιμή – Tι δηλώνει η Νότια Κορέα

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

“Η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες (για ένα τεστ) στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών που διαθέτει. Παρακολουθούμε άμεσα τις δραστηριότητες στο πεδίο δοκιμών,” δήλωσε ο Μουν Σανγκ-γκιαν εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ, στη Σεούλ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Στις 18 Μαρτίου η Βόρεια Κορέα είχε προκαλέσει εκτοξεύοντας δύο βαλλιστικούς πυραύλους  μερικές ημέρες μετά την εντολή που έδωσε ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν για τη δοκιμή πυρηνικών κεφαλών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ λεπτομέρειες. 

Παράλληλα τον Απρίλιο η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος φαίνεται να εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο. Η εκτόξευση του πυραύλου αυτού, με χαρακτηριστικά υποθάλασσιας εκτόξευσης (SLBM) είχε εντείνει τότε τους φόβους της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέας πυρηνικής δοκιμής ή πυραυλικής εκτόξευσης.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ περισσότερα. 

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο πηγή που έχει σχέση με τις δραστηριότητες στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, τόνισε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την κινητικότητα μεταξύ των εργαζομένων στο κέντρο, όπως και τις μετακινήσεις οχημάτων, που δηλώνουν ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για επικείμενη πυρηνική δοκιμή. 

Παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα πριν από 2 ημέρες ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διεθνή άσκηση υποβρυχίων  “Pacific Reach 2016”,  με τη συμμετοχή μονάδων από έξι χώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. Οι  ΗΠΑ, Ιαπωνία,  Αυστραλία,  Σιγκαπούρη,  Μαλαισία, αλλά και η Νότια Κορέα θα συμμετάσχουν στις 25 Μαίου.