Βόρεια Κορέα: Απειλεί με »φυσική δράση» τις ΗΠΑ

H Βόρεια Κορέα απείλησε τη Δευτέρα ότι ‘’θα απαντήσει’’ στο εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί την Νότια Κορέα.

Μετά την προειδοποίηση ακολούθησε μια ανακοίνωση της Σεούλ και της Ουάσιγκτον την Παρασκευή ότι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν σύστημα -Terminal High Altitude Area Defense- ( THAAD ) -το οποίο στην ουσία πρόκειται για σύστημα αναχαίτισης  βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς -στη Νότια Κορέα για την αντιμετωπίση αυξανόμενων απειλών από το Βορρά.

Οι δύο σύμμαχοι δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα ακριβώς που και πότε στην Νότια Κορέα θα εφαρμόσουν το σύστημα αλλά λένε ότι είναι στο τελικό στάδιο επιλογής μιας κατάλληλης περιοχής. 

Η Βόρεια Κορέα «θα αναλάβει φυσική δράση για να ελέγξει ολοκληρωτικά το σύστημα THAAD» και αυτό «ήδη από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η θέση του στη Νότια Κορέα», αναφέρει η διοίκηση πυροβολικού της Βόρειας Κορέας σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο βορειοκορεατικός στρατός διαθέτει «επαρκή και εξελιγμένα μέσα για επιθετικά πλήγματα» και θα λάβει «τα πιο ανελέητα και πιο ισχυρά αντίστοιχα μέτρα κατά των ΗΠΑ που θέλουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο αναπτύσσοντας το σύστημα THAAD», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Προειδοποίησε επίσης τη Νότια Κορέα ότι η ‘’ μίζερη αυτοκαταστροφή’ της θα είναι συνέπεια της ανάπτυξης του συστήματος THAAD.‘’

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τις «γελοίες» αυτές απειλές και επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να «αναγνωρίσει ότι αυτή απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην χερσόνησο και να ζητήσει συγγνώμη για τις προκλήσεις της», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Σεούλ.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, η Βόρεια Κορέα προέβη σε δοκιμαστική εκτόξευση  βαλλιστικών πυραύλων από υποβρύχιο. 

Μετά τη δοκιμή αυτή ακολούθησαν δοκιμές της Πιονγιάνγκ με ένα ισχυρό νέο Musudan βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις 22 Ιουνίου που θεωρητικά μπορεί να φθάσει τις αμερικανικές βάσεις τόσο μακριά όσο το Γκουάμ .

Η ένταση έχει κορυφωθεί στην Πιονγκγιάνγκ μετά την διεξαγωγή της τέταρτης πυρηνικής δοκιμής της τον Ιανουάριο, μετά την οποία ακολούθησε μια νέα σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων. Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα σημειώνει πρόοδο και ότι είναι σε θέση να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε επίσης ότι η Σεούλ ήταν ‘’προσφορά’’ του Νότου ώστε να αποτελέσει πυρηνικό φυλάκιο των ΗΠΑ » .

Μετά την ανακοίνωση σχετικά με το σύστημα THAAD , οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στις πιθανές τοποθεσίες εγκατάστασης έχουν ξεκινήσει μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στις πόλεις τους .

Το Σάββατο , περίπου 3.500 κάτοικοι του νομού Τσίλγκοκ, της Βόρειας επαρχία Gyeongsang, επίσης διαμαρτυρήθηκαν τονίζοντας ότι η περιοχή τους δεν είχε αναπτυχθεί σωστά από τότε που αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να σταθμεύουν εκεί το 1960 .

Περίπου 5000 θα διαδηλώσουν σήμερα σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει σχετικά με τις δοκιμές αυτές κοντά σε οικιστικές περιοχές.
Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν εξοργιστεί με την προσπάθεια των ΗΠΑ να λυγίσει την στρατιωτική ισχύ στην περιοχή της Νότιας Κορέας , σύμφωνα με δημοσίευμα του business insider. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

Απόδοση Onalert