Βόρεια Κορέα:όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας.Υπάρχουν και κάποια εφιαλτικά

Τι θα συμβεί μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ στη Βόρεια Κορέα;Ποια είναι τα σενάρια;

Το εφιαλτικό σενάριο

Χωρίς τον “ενωτικό” Kim Jong Ιλ, μάχες ξεσπούν μεταξύ αντίπαλων ομάδων του στρατού. Δεδομένου ότι ο εμφύλιος πόλεμος εξαπλώνεται σε όλη τη Βόρεια Κορέα, οι στρατηγοί εξτρεμιστές προσπαθούν να αποδείξουν τα υπερ-πατριωτικά διαπιστευτήριά τους και να ενώσουν τη χώρα πίσω τους με επιθέσεις εναντίον της Νότιας Κορέας.

Σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί η πυρηνική απειλή, αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την Πιονγιάνγκ, προκαλώντας κύματα προσφύγων προς τη Νότια Κορέα.

Μεταρρύθμιση και την Αναγέννηση
Είτε ο νέος και σπουδαγμένος στη Δύση Kim Jong Un, είτε μια φατρία εκσυγχρονιστών, θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για την επίτευξη οικονομικής – αλλά όχι απαραίτητα πολιτικής – μεταρρύθμισης. Με πρότυπο την Κίνα, θα χαλαρώσει τις αγορές, θα επιτρέψει την ατομική ιδιοκτησία και θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.
Μετά από τόσα χρόνια καταστολής, η στρατηγική αυτή έχει το ρίσκο να συνοδευτεί από τη διαφωνία του κατεστημένου και τη βίαιη καταστολή της.

Ομαλή μετάβαση
Μετά από μια περίοδο πένθους που θα διαρκέσει αρκετά , ο Kim Jong Un, προκύπτει ως ο μόνος δεύτερης γενιάς κομμουνιστής δικτάτορας του κόσμου. Οι φατρίες του Στρατού της Κορέας και του Κόμματος των Εργαζομένων της Κορέας αναγνωρίζουν το κοινό ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα και έτσι θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της δυναστείας των Κιμ.
Βόρεια Κορέα συνεχίζει τη πορεία που ακολούθησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990: διαλυμένη οικονομία και συνέχιση της απειλής του πυρηνικού οπλοστασίου της.

Κινεζική Κυριαρχία
Φοβούμενοι την αστάθεια , η Κίνα παίρνει την πρωτοβουλία και με οικονομικά κίνητρα και έμμεσες απειλές για εγκατάλειψη, μετατρέπει τη Βόρεια Κορέα σε ένα κράτος-πελάτη, όπως αυτά που είχε υπό έλεγχο η ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη.
Κινεζικές εταιρείες θα κάνουν χρήση του φτηνού εργατικού δυναμικού της Βόρειας Κορέας. Η οικονομία βελτιώνεται σταδιακά, αλλά η καταστολή παραμένει σταθερή.

Εκτεταμένη πάλη για την εξουσία
Ο στρατός δεν χρησιμοποιεί την εξουσία του , αλλά στο παρασκήνιο μια έντονη μάχη εξουσίας ξεκινά και ακολουθείται από βίαιες εκκαθαρίσεις. Ο Kim Jong Un είτε σκοτώνεται ,είτε παίζει το ρόλο μιας αδύναμης μαριονέτας που θα καθοδηγείται από το στρατό.