Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους που συνετρίβη στη Ρωσία.

Το ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην περιοχή της Τούλα (νοτίως της Μόσχας), μέσα σε χιονοθύελλα, προκάλεσε το θάνατο των 12 επιβατών του, επιβεβαιώθηκε σήμερα από επίσημες πηγές.

   

Το αεροπλάνο, ένα An-22, πραγματοποιούσε εκπαιδευτική άσκηση. Είχε απογειωθεί την Τρίτη στις 21.00 μ.μ. τοπική ώρα (18Η00 GMT) από το Βορονέζ (νοτιοανατολικά) προς την περιοχή Τβερ (βόρεια), με επιβάτες 12 πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, διευκρινίζει η επιτροπή έρευνας της εισαγγελίας σε ανακοίνωση της. 

   

«Λιγότερο από μια ώρα μετά την απογείωση, οι κάτοικοι της περιοχής της Τούλα είδαν το αεροπλάνο και στη συνέχεια, άκουσαν μια έκρηξη. Γύρω στις τρεις το πρωί (Τετάρτη), το αεροπλάνο βρέθηκε. Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν», σύμφωνα με την εισαγγελία.

   

Το συντρίμμια βρέθηκαν σε έναν αγρό, όπου από την πτώση του αεροπλάνου προκλήθηκε μια τρύπα βάθους πέντε μέτρων στο έδαφος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ναταλία Ζέμσκοβα, μια εκπρόσωπος των ερευνητών της στρατιωτικής περιοχής της Μόσχας.

   

Η Ζέμσκοβα είπε επίσης ότι οι πιλότοι του αεροπλάνου θεωρούνται νεκροί επειδή τα σώματά τους δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

   

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργά σήμερα το απόγευμα, η ρωσική εισαγγελία αναφέρει, ωστόσο, ότι «τμήματα από τα σώματα των επιβατών» βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, και θα υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση.

   

Η εισαγγελία αναφέρει επίσης ότι το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους βρέθηκε.

   

Νωρίτερα σήμερα, ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, εξήγησε ότι η μεγάλη κακοκαιρία εμποδίζει το έργο των ερευνητών.

   

«Υπάρχει χιονοθύελλα» στην περιοχή όπου συνέβη η τραγωδία, δήλωσε ο Κονατσένκοφ, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδονται από τη ρωσική τηλεόραση.

   

Η εισαγγελία άνοιξε μια ποινική έρευνα μετά από το δυστύχημα, δήλωσε η Ζέμσκοβα, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια της τραγωδίας.

   

Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις πτήσεις των αεροσκαφών An-22 και Tu-95MC με κινητήρα παρόμοιο με εκείνο του φορτηγού αεροσκάφους που συνετρίβη σήμερα, έως ότου τα αίτια του ατυχήματος διευκρινιστούν, είπε ο Κονατσένκοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Αυτή είναι μια συνήθης πρακτική», σημείωσε.

   

Τα δυστυχήματα στα στρατιωτικά αεροσκάφη είναι σχετικά συχνά στη Ρωσία. Τον Σεπτέμβριο, ένα καταδιωκτικό Su-27 συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, στη ρωσική Άπω Ανατολή, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, καθώς και οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν με ασφάλεια τα αυτοεκτοξευόμενα καθίσματα τους. 

   

Το An-22 είναι ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιείτο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.

   

Σύμφωνα με τον Κονσταντίν Μακιένκο, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογίας, η Ρωσία έχει σήμερα λιγότερα από 10 φορτηγά αεροσκάφη An-22.