ΔΝΤ:»3% μείον το ελληνικό ΑΕΠ το 2011,ανάπτυξη 1,1 % το 2012″.

Το ΔΝΤ έκανε «ακτινογραφία» στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και για την Ελλάδα έβγαλε το εξής συμπέρασμα: συρρίκνωση κατά 3% φέτος και από το 2012 ,βλέπει ανάπτυξη 1,1%.

Όσον αφορά το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι αυτή, για όλο το τρέχον έτος, θα διαμορφωθεί στο 1,7%, πριν να φθάσει στο 1,9% για όλο το 2012.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα (φέτος και του χρόνου) η μεσοσταθμική ανεργία στην ΕΕ θα διαμορφωθεί περίπου στο 9% του ‘ενεργού’ πληθυσμού της, προέβλεψε το ΔΝΤ.

   

Το ΔΝΤ διευκρίνισε ότι «ανά περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας θα παρουσιαστεί διαφορετική, ενώ ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της, θα είναι βαθμιαίος». Παράλληλα το ΔΝΤ τόνισε ότι και στο πλαίσιο της 17μελούς ευρωζώνης, όσο και στο σύνολό της ΕΕ, «το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις».

   

Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη στα όρια της ΕΕ θα υπολειφθεί του ποσοστού ανάπτυξης 2,4%, που το ΔΝΤ προβλέπει γιά άλλες ανεπτυγμένες όσο και «ηγετικές» οικονομίες στον πλανήτη, αλλά και το ποσοστό ανάπτυξης 2,6%, που είναι το προβλεπόμενο από το ΔΝΤ ποσοστό ανάπτυξης γιά τις ίδιες οικονομίες γιά το έτος 2012. 

   

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, διαπιστώνεται ότι οι εξάρσεις του «θα παραμείνουν υπό έλεγχο, αρκεί να αποβούν προσωρινές οι ανατιμήσεις πρώτων υλών της οικονομίας». Όλο το έτος φέτος προβλέπεται πληθωρισμός με ρυθμό 2,3%, που το 2012 θα υποχωρήσει στο 1,7%. Επομένως, φέτος δεν μπορεί να τηρηθεί ο «στόχος» της ΕΚΤ γιά πληθωρισμό κάτω του 2% .

    Τέλος ανά κράτος της ΕΕ διατυπώνονται συνοπτικές προβλέψεις γιά την οικονομία του:

   
1) Ελλάδα: φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3%, του χρόνου θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% .

   

2) Ισπανία: φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 0,8% του ΑΕΠ, του χρόνου θα είναι διπλάσια.

   

3) Πορτογαλία: φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5%, του χρόνου επίσης θα συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 0,5% .

   

4) Βρετανία: το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μέσα στο 2012 2,3%, δηλαδή η ανάπτυξη θα ενταθεί, δεδομένου ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,7%.

   

5) Σουηδία: έντονοι αναπτυξιακοί ρυθμοί, φέτος 3,8%, του χρόνου 3,5% του ΑΕΠ.

    και

6) Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία:
το 2011 ανάπτυξη 3,7% του ΑΕΠ, του χρόνου περίπου 4% του ΑΕΠ των οικονομιών τους.