Δεν βομβαρδίσαμε εμείς το σχολείο στο Αφγανιστάν, λέει το ΝΑΤΟ

   Η ISAF, η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση ελικοπτέρου σ’ ένα σχολείο στην επαρχία Νανγκαρχάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου τραυματίσθηκαν εννέα μικρά κορίτσια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    «Επιβεβαιώνουμε ότι δεν υπήρχε κανένα αεροσκάφος της ISAF στην περιοχή του επεισοδίου και πως το πλησιέστερο αεροσκάφος της ISAF επιχειρούσε σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από εκεί», αναφέρει η δύναμη σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «συνεχίζει να μελετά» τις δηλώσεις για το θέμα αυτό, μαζί με «τον αφγανικό στρατό».

    «Ένα σχολείο δέχθηκε επίθεση από ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ. Εννέα παιδιά, όλα κορίτσια, τραυματίσθηκαν. Μερικά βγήκαν από το νοσοκομείο, αλλά πέντε εξακολουθούν να νοσηλεύονται», δήλωσε χθες Τετάρτη προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, εκπρόσωπος της επαρχίας της Νανγκαρχάρ.

    «Τα παιδιά μας βρίσκονταν στην τάξη. Δύο ελικόπτερα έφθασαν. Το πρώτο άρχισε να πυροβολεί. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Ενώ έτρεχα, είδα παιδιά να πέφτουν τραυματισμένα. Μετά τα δύο ελικόπτερα έφυγαν», αφηγήθηκε σήμερα ο Αμπντούλ Άχαντ, ο διευθυντής του σχολείου.

    «Δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβη, ίσως να ήταν ένα λάθος, όμως τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ και εννέα παιδιά και ο θυρωρός του σχολείου τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Αγιούμπ Σαραφάατ, ένας πρώην αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, η κόρη του οποίου και δύο εξαδέλφες της είναι μεταξύ των θυμάτων.

    Στρατιωτικά ελικόπτερα διεξάγουν συχνά ασκήσεις που περιλαμβάνουν πυρά στα γειτονικά βουνά, πρόσθεσε.

    Δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με το αφγανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαθέτει ένα μικρό στόλο ρωσικών ελικοπτέρων.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα πλήγμα της ISAF στην Καπίσα, περιοχή υπό τον έλεγχο του γαλλικού στρατού, είχε καταλήξει στο θάνατο οκτώ αθώων παιδιών, σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, επτά ένοπλων εφήβων, σύμφωνα με την ISAF.

    Η Καμπούλ καταγγέλλει τακτικά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις νυκτερινές επιδρομές της ISAF, που ο Καρζάι θεωρεί αντιπαραγωγικές, εκτιμώντας πως οι άμαχοι που πλήττονται απ’ αυτές συμβάλλουν ώστε να πέσει ο πληθυσμός στην αγκαλιά των Ταλιμπάν. Το ΝΑΤΟ προβλέπει να αποσύρει το σύνολο των μάχιμων στρατευμάτων του από τη χώρα ως το τέλος του 2014.