Δεν επιτρέπουν ούτε μάρτυρες για τον Μάνινγκ,που κατηγορείται ως πηγή των Wikileaks

 Η στρατιωτική δικαστής που προεδρεύει μιας προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ δεν επέτρεψε σήμερα να καταθέσουν οκτώ μάρτυρες που η υπεράσπιση έκρινε «σημαντικούς». 

   

Ο Μάνινγκ παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου για λιγότερο από μία ώρα σήμερα, δεύτερη ημέρα μιας προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στη στρατιωτική βάση Φορντ Μίντι, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τρία αιτήματα της υπεράσπισης. 

   

Ο Μάνινγκ, 24 ετών ο οποίος φέρεται να είναι ο κύριος ύποπτος για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, κατηγορείται για «συνωμοσία με τον εχθρό» και θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης ξανά από τις 23 ως τις 26 Απριλίου.

   

Ο αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks, από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010, αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 260.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα.

   

Ο Ντέιβιντ Κουμπς πολιτικός δικηγόρος του αμερικανού στρατιώτη είχε υποβάλει στο δικαστήριο έναν κατάλογο με οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο πολίτες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον χαρακτηρισμό των εγγράφων. Μεταξύ αυτών είναι ο Πάτρικ Κένεντι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο ναύαρχος Ντέιβιντ Γουντς, που κρατείται στη φυλακή στο Γκουαντάναμο. 

   

Ο Κουμπς επιθυμούσε αυτοί οι οκτώ να καταθέσουν ενόρκως πριν τη δίκη ώστε να μπορέσει να τους ζητήσει να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από τις διαρροές για τις οποίες κατηγορείται ο πελάτης τους. Παράλληλα ήθελε να τους ρωτήσει για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα έγγραφα είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα. 

   

Ο δικηγόρος του Μάνινγκ είχε χαρακτηρίσει αυτούς τους μάρτυρες «σημαντικούς», όμως η δικαστής εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να καταθέσουν τώρα. Παρόλα αυτά οι οκτώ αυτοί θα μπορούν να δώσουν τις καταθέσεις τους στη διάρκεια της δίκης του Μάνινγκ, η ημερομηνία έναρξης της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμη.