Der Spiegel για Δίστομο:»Δεν ανακουφίστηκε μόνο η Γερμανία από την απόφαση της Χάγης»

Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ του Der Spiegel, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που αθώωσε τη Γερμανία για τις θηριωδίες των ναζί,έγινε δεκτή με ανακούφιση ,όχι μόνο από τη Γερμανία,αλλά και από πολλές άλλες χώρες.

Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του ρεπορτάζ μετά απ΄ αυτή την απόφαση “κανένας πολίτης του Αφγανιστάν,της Αιθιοπίας,της Λιβύης και των Βαλκανίων δεν θα σκεφτεί καν να στραφεί εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο έδαφος των χωρών τους.Κι αυτό είναι κάτι που το ήθελαν οι χώρες αυτών των στρατιωτικών δυνάμεων”.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για τη σφαγή στο Δίστομο:

“ Στις 10 Ιουνίου 1944, μονάδες των SS εκτέλεσαν 218 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους στο Δίστομο, ένα χωριό όχι μακριά από τους Δελφούς.

Οι ενάγοντες από το Δίστομο, δικαιώθηκαν από το το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.Με απόφαση του Αρείου Πάγου, κέρδισαν € 28 εκατ. ως επανορθώσεις, αλλά οι Γερμανοί απλά αρνήθηκαν να πληρώσουν. Οι προσπάθειες να κατασχέσουν και να πωλήσουν περιουσία του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα απέτυχαν λόγω ενστάσεων που κατέθεσε η γερμανική κυβέρνηση στην Αθήνα”.

Η Γερμανία όπως γράφει το Der Spiegel πλήρωσε το 1961 αποζημίωση 40 εκατομμυρίων μάρκων στην Ιταλία και ίδρυσε ,το 2000 ,το ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον» .