Δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τη Μόσχα,μέσα σ΄ένα μήνα.

H Ρωσία έκανε τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων σε λιγότερο από ένα μήνα στις 20 Μαΐου, καθώς εντείνει την εκστρατεία της κατά της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ “αντιπυραυλικής ασπίδας” στην Ευρώπη.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από ένα ρωσικό υποβρύχιο στη Θάλασσα του Μπάρεντς και αργότερα έπληξε επιτυχώς το στόχο του στην αντίθετη πλευρά της χώρας, στην χερσόνησο Καμτσάτκα .

Κάθε βλήμα μεταφέρει έως και 10 κεφαλές και έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 6.800 μιλίων.

Οι δοκιμές θεωρούνται ως μια επίδειξη δύναμης που συμπίπτουν με τη διπλωματική ένταση με τη Δύση. Η Ρωσία είχε μείωσει τις δοκιμές της , δεδομένου ότι διαπραγματευόταν μια νέα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες που τέθηκαν σε ισχύ μετά από σχεδόν μια δεκαετία βασανιστικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η Μόσχα σήμερα είναι έξαλλη με την Ουάσιγκτον που πιέζει με τα σχέδια για την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας για την Ευρώπη. Η Ρωσία φοβάται ότι θα μπορούσε μια ημέρα να μετατραπεί σε ένα επιθετικό όπλο που στοχεύει στο έδαφος της.

Η Ρωσία έχει ζητήσει ισότιμο λόγο στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα και επίσης ζητά επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.