Διαφωνούν ΗΠΑ-Τουρκία για τη δημιουργία «ουδέτερης» ζώνης στα σύνορα με Συρία

Διάσταση απόψεων Τουρκίας-ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία καταγράφει  ο γνωστός τουρκος δημοσιογράφος Serkan Demirtas σε άρθρο γνώμης του στην Hurriyet Daily News με τίτλο “US reluctant on Turkish safety zone plan in Syria“.
 
Oι ΗΠΑ – γράφει – δεν φαίνεται να στηρίζουν τις βλέψεις της Τουρκίας για δημιουργία ανθρωπιστικής ζώνης ασφαλείας σε συριακό έδαφος, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα δεν υπάρχει και περίπτωση υλοποίησής του.
 
Γεγονός είναι ότι ακόμα και αν οι προσπάθειες της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας σε συριακό έδαφος υποστηρίζονταν από τη διεθνή κοινότητα, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να ηγηθεί του εγχειρήματος θα ήταν οι ΗΠΑ και όχι η Τουρκία, δεδομένου ότι Κατάρ και Σαουδική Αραβία θα αντιτίθετο στην προοπτική αυτή.
 
Δεδομένης της έλλειψης σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, αναφέρει ο αρθρογράφος, η μόνη βιώσιμη λύση για μια ομαλή μετάβαση στη Συρία θα ήταν  μια ανθρωπιστική και στρατιωτική εκστρατεία εντός Συρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε χθεσινή δήλωση του κ. Νταβούτογλου ο οποίος τόνισε ότι αν ο αριθμός των σύρων προσφύγων ξεπεράσει τις 100.000 η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση πλέον να τους δεχθεί, προτείνοντας τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας εντός Συρίας. Από την πλευρά του ο αμερικανός πρέσβης στην  ‘Αγκυρα, κ. Francis Ricciardone, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει τεθεί ένα αριθμητικό όριο πέραν του οποίου θα πρέπει να ληφθεί στρατιωτική δράση.