Διάσκεψη για τη Συρία στη Τύνιδα

 Περισσότερες από εξήντα χώρες συμμετέχουν σήμερα στην Τύνιδα στην διεθνή διάσκεψη για τη Συρία με στόχο τον καθορισμό ενός σχεδίου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό, αλλά και την αύξηση των πιέσεων στην Δαμασκό. 

   

Στην διάσκεψη που οργανωνει ο Αραβικός Σύνδεσμος μετέχουν αραβικές και δυτικές χώρες που εμπλέκονται στο ζήτημα, καθώς και διαφορετικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. 

   

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν δηλώσει πως δεν θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη.

   

Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από πηγές της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα καλέσουν τις αρχές της Δαμασκού να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν το λαό που βρίσκεται σε απόγνωση, κυρίως στην πόλη Χομς, η οποία βομβαρδίζεται για 20η συνεχή ημέρα. 

   

Θα διατυπωθεί η πρόταση ενός σχεδίου διεθνούς βοήθειας και «το συριακό καθεστώς θα πρέπει δεχτεί την πρόκληση και να απαντήσει», τόνισε χθες ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υπογράμμισε πως σκοπός της διάσκεψης στην Τύνιδα είναι να «σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

   

Το Παρίσι επιμένει στην πρόταση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», την οποία απορρίπτει η Μόσχα, που την θεωρεί ως ένα πρώτο βήμα για την στρατιωτική επέμβαση. 

   

Μέχρι τώρα, «οι μόνες συζητήσεις αφορούν μια καθημερινή εκεχειρία λίγων ωρών», που έχει προτείνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, υπογράμμισε ευρωπαίος διπλωμάτης. 

   

Η διάσκεψη, που θα καταδικάσει την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς της Δαμασκού, θα επαναλάβει την υποστήριξή της στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου το οποίο προβλέπει τα στάδια της δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία. 

   

Επίσης θα ζητήσει από την συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί ώστε να μπορέσει να αναγνωριστεί κατ’αρχήν το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, για το οποίο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως «θα αποδείξει ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο καθεστώς Ασαντ». 

   

Η απουσία της Μόσχας και του Πεκίνου, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Δαμασκό και έχουν προβάλει δύο φορές βέτο σε καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πλανάται πάνω από την διάσκεψη.

   

Η Ρωσία, που προμηθεύει όπλα στο καθεστώς Ασαντ και η Κίνα έχουν ταχθεί κατά οποιασδήποτε «ανάμιξης» στη Συρία.