Διπλάσια τα βάρη για τους Έλληνες, έναντι Ιρλανδών και Πορτογάλων

Δεν το λέμε εμείς, αλλά το διαπιστώνουν τώρα και οι Financial Times: Τα φετινά μέτρα αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ ή 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Ποσοστό διπλάσιο από τα αντίστοιχα στην Πορτογαλία και και την Ιρλανδία, αλλά και τριπλάσιο από της Ισπανίας που -χωρίς τρόικα- εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει τα μισά από τα μέτρα, το μέσο εισόδημα θα μειωθεί κατά 11%, ή 4.500 ευρώ. Το ελληνικό πακέτο, κατά συνέπεια, θα είναι πιο επώδυνο από εκείνο της Ιρλανδίας το 2009, που προκάλεσε μείωση 9% στο μέσο εισόδημα, ενώ το 2011 το ιρλανδικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση εισοδημάτων κατά 7%, ποσοστιαία το μισό από ότι στην Ελλάδα. Αντίστοιχα είναι και τα μεγέθη της Πορτογαλίας.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι τίθενται πολλά διλήμματα στους πιστωτές της χώρας και την Τρόικα, που έχει επιβάλλει ένα πρόγραμμα-σοκ, δίχως να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν δομικές αλλαγές, που βοηθούσαν σε μια αναθέρμανση της οικονομίας.

Τι άλλο αναφέρει η ανάλυση της εφημερίδας; Πως στις δημόσιες συζητήσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν γίνεται κουβέντα για το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% έως το 2015 και συνεπώς θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερες περικοπές δημοσίων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους! Με όλα αυτά. καταλήγει εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο είναι εφικτή η περιστολή δαπανών κατά 24,6 δισ. ευρώ.